- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Počinje Fajnal for Evrolige – može li neko da skine Kralja sa trona?

© Sputnik / Lola ĐorđevićKošarkaška lopta
Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Pratite nas
Fajnal for Evrolige počinje danas u Berlinu polufinalnim utakmicama Panatinaikos - Fenerbahče (18 časova) i Real - Olimpijakos (21 čas). Došao je najuzbudljiviji momenat sezone i borba za tron.
U reprizi prošlosezonskog finala ponovo će igrati Kraljevski klub Real i Olimpijakos.
Real je prošle godine u Kaunasu pobedio Olimpijakos 79:78 poenima Serhija Ljulja tri sekunde pre kraja, a sadašnji član Panatinaikosa Kostas Slukas nije pogodio šut za pobedu Olimpijakosa. Tako da Kralj brani tron u Berlinu.
Najtrofejniji evropski klub Real želi 12. titulu prvaka Evrope i ulazi na Fajnal for kao blagi favorit, kako zbog odličnih rezultata tokom regularne sezone tako i zbog činjenice da je sačuvao kostur prošlosezonske ekipe, trenera Ćus Matea, a plus se u klub se vratio Fakundo Kampaco.
Trostruki prvak Evrope Olimpijakos sa mnogo jačim timom nego lane želi da se osveti Realu za prošlosezonski poraz i prokockanih plus četiri na 45 sekundi pre kraja u finalnom meču. Trener Olimpijakosa Jorgos Barcokas za razliku od prošle sezone nema na raspolaganju MVP-ija Evrolige Sašu Vezenkova i Kostasa Slukasa, ali je ekipa jača za srpske reprezentativce Nikolu Milutinova i Filipa Petruševa, kao i Mozesa Rajta i bivšeg člana Reala Najdžela Vilijamsa-Gosa.
Panatinaikos, šestostruki prvak Evrope, vratio se na Fajnal for posle 12 godina pauze, a klubu su se u potpunosti isplatila ogromna ulaganja u tim i dovođenje za trenera dvostrukog osvajača Evrolige sa Efesom Ergina Atamana. Dovođenje Kendrika Nana, Matijasa Lesora, Kostasa Slukasa, Džerajana Granta, Huanča Ernangomesa, Luke Vildoze, Kostasa Adetokumba, Aleksandra Balcerovskog, kao i povratak Konstantinosa Mitoglua i Janisa Papapetrua pokazalo se kao dobitna kombinacija.
Fenerbahče je jedini učesnik Fajnal fora koji je tokom sezone promenio trenera. Šarunas Jasikevičijus je preuzeo ekipu od Dimitrisa Itudisa i uspeo da je dovede do Berlina i šanse da klub iz Istanbula osvoji drugu titulu prvaka Evrope posle 2017. godine. Fenerbahče je tad osvojio pehar sa trenerom Željkom Obradovićem i srpskim igračima Nikolom Kalinićem i Bogdanom Bogdanovićem. Turski klub i sad ima Srbina u timu, Marka Gudurića, koji će biti jedan od ključnih igrača u pokušaju da se osvoji trofej.
Polufinale:
Petak
18.00: Panatinaikos - Fenerbahče
21.00: Real Madrid - Olimpijakos
U nedelju su na programu meč za treće mesto (16) i finale (19).
Igor Kolaković - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
SPORT
Selektor Srbije posle poraza: Nemamo opravdanje – nemoguće je
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala