- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Iran smatra da su SAD odgovorne za pogibiju predsednika Raisija

© AP Photo / Ali Hamed HaghdoustHelikopter Ibrahima Raisija pre nesreće
Helikopter Ibrahima Raisija pre nesreće - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Pratite nas
Sjedinjene Države snose odgovornost za pad helikoptera u kojem se nalazio predsednik Irana Ibrahim Raisi jer su američke sankcije usmerene protiv civilnih avijacionih sistema, prenosi agencija Jamaran pozivajući se na visokog iranskog zvaničnika Mohsena Rezaija.
„SAD su dvostruko krive za ono što se dogodilo. Prvo, SAD su i pre iranske revolucije imale obaveze koje se tiču avijacionih sistema i opreme koje nisu ispunili. Drugo, američke sankcije usmerene su protiv civilnih avijacionih sistema Irana“, rekao je general Rezaiji, nekadašnji komandant Revolucionarne garde.
Podsetimo, Generalštab iranske vojske objavio je juče preliminarne rezultate istrage nesreće u kojoj je, prilikom pada helikoptera.
"Nikakvi tragovi metaka na trup helikoptera koji je pao nisu otkriveni. Helikopter se zapalio prilikom udara u brda dok je povećavao visinu ", navodi se u saopštenju.
Takođe se navodi da je helikopter išao planiranom putanjom i da je nije menjao kurs, kao i da je pilot minut i po pre pada bio u kontaktu sa druga dva helikoptera u pratnji.
Raisi i iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan i drugi zvaničnici poginuli su kada se helikopter srušio 19. maja na severozapadu Irana.
U nesreći su takođe poginula dva telohranitelja, dva pilota i jedan član posade, navodi Irna.
Iranski predsednik sahranjen je u rodnom gradu Mešhadu.
Sahrana iranskog predsednika Ibrahima Raisija  - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
RUSIJA
Lukašenko: SAD krive za pogibiju Raisija
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala