- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: SAD krive za pogibiju Raisija

© Tanjug / AP/Iranian Presidency Office via APSahrana iranskog predsednika Ibrahima Raisija
Sahrana iranskog predsednika Ibrahima Raisija  - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Pratite nas
Gnusan stav Sjedinjenih Američkih država doveo je do pogibije iranskog predsednika Ibrahima Raisija, Vašington nije imao prava da uvodi sankcije po pitanju aviona, helikoptera i drugih sredstava za prevoz ljudi, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Minsku.
Prema rečima beloruskog lidera SAD su zabranile servisiranje helikoptera.
Ruski predsednik Vladimir Putin je skrenuo pažnju da su lica koja su bila u pratnji iranskog predsednika a koja su letela ruskim helikopterima, doletela bez problema.
„Pratioci (iranskog predsednika) su leteli u dva ruska helikoptera u istim uslovima, i faktički na istom koridoru. Stigli su bez ikakvih problema“, istakao je Putin.
On je dodao da Rusija ima dobre odnose sa Iranom i iranskim narodom.
"Što se tiče spoljne politike Irana, to su suverene odluke samog Irana. Iran je velika regionalna država i u svetskim pitanjima ima važnu ulogu. Teško da će posle ove tragedije doći do nekih izmena u spoljnoj politici iranskog rukovodstva s obzirom da su fundamentalne osnove te politike veoma čvrste", rekao je on na pitanje da li će smrt Ibrahima Raisija uticati na odnose Irana i Rusije.
Prethodno je američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio da je po iranski narod, verovatno, bolje što više nema iranskog predsednika Ibrahima Raisija.
On je dodao da SAD ne žale zbog smrti Raisija i da ne bi održavali minut ćutanja u UN u znak sećanja na njega.
Helikopter u kome se nalazio Raisi se 19. maja srušio u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan. U helikopteru su se nalazili i ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir Abdolahijan i niz drugih iranskih zvaničnika.
Iranski predsednik Ibrahim Raisi - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2024
RUSIJA
Predsednik Dume u Teheranu: Verujemo da će Iran prevazići sva iskušenja
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala