- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Erdogan: Ukrajina i Gaza pokazali da je potrebna ozbiljna promena u međuanrodnom sistemu bezbednosti

© AP Photo / Markus SchreiberPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Pratite nas
Turski lider Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je situacija u Ukrajini i Gazi pokazala da je potrebna ozbiljna promena u međunarodnom sistemu bezbednosti.
„Međunarodni sistem bezbednosti je izbačen iz balansa, neizvesnost je u porastu, a nestabilnost i haos su zavladali širom sveta“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, svet nije uspeo ni da skrpi kraj sa krajem nakon pandemije koronavirusa, već je izbila kriza u Ukrajini, a potom i u Gazi.
„Gaza je pokazala nemoć globalnog poretka. Još jednom su svoje lice projavili svi oni koji su odgovorni za nepravedno održavanje reda u svetu. Ne postoji institucionalni mehanizam za saštitu potlačenih. Turska već dugo obraća pažnju na ovu situaciju, na potrebu da se hitno sprovedu promene u međunarodnom sistemu bezbednosti“, rekao je on.
Podsetimo, Erdogan je ranije rekao da su Ujedinjene nacije (UN) postale neefikasna organizacija, dok Savet bezbednosti više ne može da dođe ni do kakvih rezultata te da sistem stalnog članstva i veta treba da bude promenjen.
Otvaranje prve vazdušne baze NATO-a na Zapadnom Balkanu u Albaniji - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2024
SVET
Francuski političar: Nova arhitektura globalne bezbednosti isključuje postojanje NATO-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala