- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Glasanje nije prošlo kako su se nadali – ovo je Pirova pobeda

© AP Photo / Bebeto MatthewsStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
Pratite nas
Rezolucija o Srebrenici nije doneta onim brojem glasova kojem su se sponzori nadali, bilo je više glasova uzdržanih i protiv nego za, rekao je ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Generalne skupštine.

„Usvajanje rezolucije je žalosna stranica u istoriji Generalne skupštine UN", istakao je Nebenzja.

On je rekao da su autori doveli ostale u zabludu tvrdeći da će dokument dovesti do pomirenja, a prikrili su činjenicu da nema saglasnosti tri entiteta u BiH.
„Jedno je očigledno: inicijatori današnje odluke deluju smišljeno, podstičući Bosnu i Hercegovinu na konfrontaciju ne obazirući se na cenu koju je ta zemlja platila tokom građanskog rata devedesetih. Tada je poginulo 100.000 ljudi i mnogo je takvih primera krvavih tragedija tog rata ne samo protiv Bošnjaka, nego i Srba i Hrvata. Utisak je da se ovo radi da se narodi u BiH nikada ne pomire. U ovim akcijama vidimo pretnju miru i bezbednosti u zemlji i regionu u celini“, rekao je Nebenzja.
Cilj je da se demonizuje jedan narod bivše Jugoslavije i da se potkopa Dejtonski sporazum, stoga ne čudi što se taj sporazum uopšte ne spominje u nacrtu rezolucije, naglasio je Nebenzja.
Govoreći o tome ko su sve sponzori rezolucije, on je rekao da su čak i Holanđani imali hrabrosti da to urade iako su njihovi mirovnjaci imali sramnu ulogu u tom događaju.

„Sve to je cinično i licemerno, ali je još više iznenađuje to što je Nemačka odlučila da bude glavni sponzor ove rezolucije. Zemlja, koja je u 20. veku pokrenula dva svetska rata, koja je u koncentracionim logorima ubila milione ljudi, koja je odgovorna za masovne zločine u Africi i koja je najaktivnije učestvovala u raspadu Jugoslavije i bombardovanju Sarajeva 1995. godine, sada pokušavaju da sa tribine Generalne skupštine drže pridike drugima o važnosti nacionalnog pomirenja. Sigurni smo da Nemačka nema nikakvo moralno pravo čak ni da pomene termin 'genocid' u vezi bilo čega, osim svojih gnusnih zločina. Podsećamo da su same Ujedinjene nacije, u čijim se prostorijama danas nalazimo, formirane zbog zločina nacističke Nemačke s ciljem da se takvi zločini protiv čovečnosti spreče jednom zauvek“, poručio je Nebenzja.

Inicijatori rezolucije podstiču BiH na konfrontaciju.

„Šta su dobili rezolucijom? To je samo Pirova pobeda", zaključio je ruski ambasador.

On je pre obrazloženja toga kako je glasala Rusija skrenuo pažnju predsedavajućem da je predstavio Aleksandra Vučića kao "uvaženog predstavnika Srbije".

"On nije uvaženi predstavnik, već predsednik Srbije. Molim vas da to priznate i uvažavate", rekao je Nebenzja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u UN  - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
SRBIJA
Poraz Zapada: Usvojen nacrt rezolucije o Srebrenici iako je više glasova protiv i uzdržanih
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala