Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u UN  - Sputnik Srbija

Poraz Zapada: Usvojen nacrt rezolucije o Srebrenici iako je više glasova protiv i uzdržanih

Pratite nas
Generalna skupština UN u Njujorku usvojila je rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa "za". Devetnaest država je bilo protiv, a uzdržano 68. Predsednik Aleksandar Vučić upitao je uoči glasanja zašto se rezolucija o Srebrenici donosi baš sada i zašto se na njoj radilo tajno.
Ukazao je da će usvajanje rezolucije otvoriti Pandorinu kutiju i da će se svet suočiti sa nizom optužbi za genocid i da ona neće doneti pomirenje u regionu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:29 23.05.2024
Svetski mediji o usvajanju rezolucije: Srbija digla snažan glas protiv
Svetske novinske agencije i mediji preneli su vest da je danas na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena rezolucija u Srebrenici, uz ocenu da je protiv te rezolucije Srbija digla snažan glas protiv.
21:58 23.05.2024
Palata Republike u Banjaluci u bojama zastava Republike Srpske i Srbije  - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
MULTIMEDIJA
Palata Republike i Gradska uprava Banjaluka u bojama zastava Srpske i Srbije/video/
21:52 23.05.2024
Delagacija Srbije u UN - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
Podkast
Šta čeka Srbiju, Srpsku i region posle drame na Ist riveru | Specijalna emisija
21:32 23.05.2024
Vučević: Uspeli smo da pružimo otpor dostojan divljenja
Danas su Srbija, Republika Srpska i srpski narod sa većim delom sveta uspeli da kažu jasno i glasno šta je istina, izjavio je premijer Srbije Miloš Vučević.
Vučević je poručio da smo danas bili svedoci ozbiljnih geopolitičkih promena.
"Rezolucija o Srebrenici je formalno usvojena, a suštinski je doživela debakl. Uspeli smo da pružimo otpor dostojan svakog divljenja", rekao je Vučević gostujući u Specijalu RTRS-a.
Premijer Srbije je zahvalio svim zemljama koje su imale hrabrosti da kažu šta je istina.
"Srbija, Republika Srpska i srpski narod nisu usamljeni. Nismo genocidan narod, dobri smo ljudi. Idemo napred", naglasio je Vučević.
21:09 23.05.2024
Nebenzja za srpske medije: Rezultat glasanja u GS UN sramotan, samo su doneli još podela
Rezultat glasanja u Generalnoj skupštini UN je sramotan, sve što su uspeli je da dovedu do podela, rekao je srpskim novinarima Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije pri UN.
"Rezultat je sramotan za inicijatore, postigli su podelu u GS UN, a mi smo ih na to upozorili. Upozorili smo ih unapred da do usvajanja rezolucije neće doći konsezusom i da će podeliti članstvo. Više je zemalja koje nisu podržale rezoluciju, nego onih koje su glasale 'za'. One koje jesu glasale 'za' su poznata grupa koja glasa po blok disciplini", rekao je Nebenzja.
Usvajanje je, već sada vidimo, donelo samo još više podela, rekao je on.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija
Naveo je da su razlozi za usvajanje rezolucije bili "očito politički".
"Nekoliko zemalja je pomenulo da su događaji u njihovim zemljama u različitim vremenskim periodima bili daleko ozbiljniji od onoga što se dešavalo u Srebrenici, ali čak i ti, za njih tragični događaji, nisu prepoznati kao genocid", naveo je ruski predstavnik.
Dodao je da je usvajanje rezolucije obesmislilo raniju rezoluciju UN prema kojoj je 9. decembar dan sećanja na sve genocide u istoriji.
20:31 23.05.2024
Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
SRBIJA
Kusturica: Optužiti žrtvu genocida da sprovodi genocid je ravno najvećem zločinu
20:22 23.05.2024
Dačić: Ovo je veoma težak dan, jer žele da nam pripišu da smo genocidan narod
Ministar unutršnjih poslova Ivica Dačića rekao je da je današnji dan za Srbiju veoma težak, jer kako je istakao, žele da nam pripišu da smo genocidan narod, ali da je uprkos tome ovo jedna pobeda Aleksandra Vučića.
"Kao što je predsednik Vučić rekao, u sistemu UN se glasa na čudan način. Oni koji nisu prisutni neće da glasaju. Sa manjinom je usvojena Rezolucia. Ona bi bila usvojena i da je bilo 20 glasova za. Ovo je jedna pobeda Aleksandra Vučića. Treba da razumete koliko je predsednik Vučić zvao sve države u svetu, toliko su i drugi zvali. I nisu oni samo zvali, oni su i pretili", rekao je Dačić gostujući na TV Pink.
Dačić je rekao da smo, kako je naveo, u startu imali četiri oslonca, a to su Kina, Rusija, Mađarska i Emirati.
20:11 23.05.2024
Đurić: Svi koji krenu na Srbiju dobro će razmisliti
Ministar spoljnih poslova Marko Đurić rekao je da će efekti ove rezolucije biti ti što će svi pre nego što krenu na Srbiju dobro razmisliti jer 107 država nije glasalo za rezoluciju o Srebrenici.
"Istakao je da jasna većina ovo nije podržala. Mi smo zemlja mira. Rekli smo "ne" da se pravi hijerarhija prema žrtvama", kaže Đurić
20:02 23.05.2024
Vučić sa srpskim žrtvama i porodicama u Njujorku
Predsednik Srbija Aleksandar Vučić sastao se sa srpskim žrtvama ratova u BiH i njihovim porodicama, nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN.
''Najlepša slika. Zajedno sa srpskim žrtvama iz BiH i njihovim porodicama'', napisao je Vučić na društvenim mrežama.
Vučić je nakon glasanja u GSUN na kojem je usvojena rezolucija o Srebrenici izjavio da će ona izazvati podele ne samo u regionu, već i u Ujedinjenim nacijama.
Istakao je da su 84 zemlje glasale za rezoluciju, dok ostale prisutne nisu glasale i da u bilo kom nacionalnom parlamentu ovakav akt ne bi uspeo.
"Ovo je jedino mesto na svetu gde je takav dokument donet. Ljudi iz nekih zemalja su isticali značaj amandmana kao njihov značajan doprinos, ali to je bio samo značajna doprinos većoj konfuziji. To su radili samo da bi sačuvali svoj obraz i zavarali neke članice", rekao je Vučić.
19:37 23.05.2024
Predsednik Srbije Aleksandar  Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
SRBIJA
Vučić: Vinuli smo se u visine - dve trećine stanovnika zemaljske kugle je bilo na našoj strani
19:18 23.05.2024
Automobili sa srpskim zastavama na Tgru Republike u Beogradu. - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
SRBIJA
Vijore se srpske zastave, odjekuju sirene: Slavlje u Beogradu, na severu KiM, širom Srbije /foto/
19:10 23.05.2024
Mađarska glasala protiv rezolucije o Srebrenici, zahvalnost Vučiću
Predstavnica Mađarske saopštio je danas da je ta država glasala protiv rezolucije o Srebrenici, a zahvalio je i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što je mađarska zajednica uvek mogla da računa na njega.
"Mađarska osuđuje zločine i smatramo da međunarodna zajednica treba da bude jedinstvena u tom smislu. Mi saosećamo sa žrtvama rata, njihovim porodicama i sa njihovom nesrećom. Mi želimo da se izgradi mir u regionu Zapadnog Balkana i mi ćemo budno pratiti da se izbegne eskalacija bilo kakvih tenzija", rekla je ona.
U tom smislu postavlja se pitanje da li je nacrt rezolucije fokusiran na održavanju stabilnosti u regionu ili pravi dalje podele koje će da otvore "stare rane".
19:09 23.05.2024
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ogrnuo se srpskom zastavom tokom sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
 - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
SRBIJA
Vučić poručio Zapadu: Niste uspeli da stavite žig na čelo Srba - nikad nećete uspeti!
18:47 23.05.2024
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
REGION
Dodik: Ovo je propala rezolucija
18:32 23.05.2024
Grčka: Vreme donošenja rezolucije izaziva zabrinutost
Predstavnik Grčke u Ujedinjenim nacijama izjavio je danas da vreme donošenja rezolucije o Srebrenici izaziva zabrinutost jer je na rasporedu nakon što su otvoreni pregovori BiH za članstvo u Evropskoj uniji.
On je nakon usvajanja rezolucije na sednici Generalne skupštine UN, prilikom koga je Grčka bila uzdržana, rekao da zbog toga rezolucija rizikuje da bude pogrešno protumačena.
"Budućnost BiH i Zapadnog Balkana može da postoji samo u okviru EU", rekao je on i dodao da je potrebna inicijativa koja promoviše deeskalaciju.
18:31 23.05.2024
Predstavnik Slovačke: Ostajemo čvrsto posvećeni međunarodnom pravu
Predstavnik Slovačke, koja je bila uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici, rekao je danas da je Bratislava čvrsto posvećena međunarodnom pravu.
"Takođe, posvećeni smo i sprečavanju genocida i novih užasa, zalažemo se da se ovakvi zločini više ne ponove. Stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana je oduvek bio među prioritetima od naše nezavisnosti 1993", rekao je slovački predstavnik.
On je dodao da treba doprineti "trajnog konsolidaciji inače krkhog međuetničkog pomirenja".
18:27 23.05.2024
Predstavnik Crne Gore: Pokazali smo saosećajan pristup
Predstavnik Crne Gore u Generalnoj skupštini UN rekao je danas, nakon što je ta zemlja glasala za usvajanje rezolucije o Srebrenici, da je Podgorica pokazala ''saosećajan pristup'' žrtvama i osetljivoj temi, tako što "aktivno promoviše mir i saradnju između naroda kao jedini održiv odnos za dalju budućnost''.
''Imali smo istaknutu komunikaciju da bi se izbegla bilo kakva pogrešna tumačenja rezolucije. Imali smo dva predloga u preambularnom delu, kako bi se naglasio individualni karakter zločina'', rekao je crnogorski predstavnik.
18:23 23.05.2024
Državni vrh Srbije prati glasanje u Ujedinjenim nacijama - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
SRBIJA
Snažna podrška iz Beograda i do sada neviđena scena – kompletan državni vrh sa zastavama Srbije
18:16 23.05.2024
Vijetnam: Bili smo uzdržani jer nije bilo konsenzusa oko rezolucije o Srebrenici
Predstavnik Vijetnama u Generalnoj skupštini UN izjavio je danas da je njegova zemlja bila uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici jer o njoj nije postignut konsenzus svih strana.
"Uspostavljanje međunarodnog dana sećanja trebalo bi da pomogne da se ujedine, a ne da se podele strane u zemlji i države u regionu. Međutim, konsenzus nije postignut po tom pitanju. Imajući to u vidu, moja delegacija je bila uzdržana prilikom glasanja o nacrtu rezolucije", rekao je predstavnik Vijetnama na sednici Generalne skupštine UN na kojoj se raspravljalo o rezoluciji o Srebrenici.
18:10 23.05.2024
Delegacija Srbije u Ujedinjenim nacijama - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
SRBIJA
Prva Vučićeva reakacija posle glasanja u UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala