Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Brojni sastanci Vučića u Njujorku

© Foto : Instagram/BudućnostSrbijeVučić se sastao sa stalnim predstavnikom UAE pri UN u Njujorku
Vučić se sastao sa stalnim predstavnikom UAE pri UN u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku održava sastanke sa brojnim stalnim predstavnicima država članica pri UN povodom najavljenog glasanja o rezoluciji o Srebrenici, koje je zakazano za 23. maj u Generalnoj skupštini UN.
Vučić je prvo razgovarao sa stalnim predstavnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata pri UN, Muhamedom Abušahabom kojem je ukazao na opasan presedan i motive za pokretanje rezolucije u trenutnom geopolitičkom kontekstu, ali i na skrivene agende koje nemaju za cilj očuvanje sećanja na žrtve, već pritisak na Srbiju u pogledu drugih otvorenih pitanja.
„Posebno sam naglasio da je Srbija, za razliku od drugih strana koje su učestvovale u sukobima u bivšoj Jugoslaviju, uvek pokazivala iskren pijetet prema svim žrtvama, uz spremnost da se suoči sa istorijskim događajima u cilju stvaranja zdravih osnova za pomirenje i saradnju, kao i očuvanje teško stečenog mira u regionu“, dodaje se u objavi na društvenim mrežama.
Predsednik Srbije je u razgovorou istakao da bi usvajanje ove rezolucije dovelo do novih tenzija, dubokih podela i otvaranja starih rana svih naroda koji su stradali na tim područjima, ali i u mnogim zemljama širom sveta.
„U tom smislu, ponovio sam da UAE, kao zemlja koja je čvrsto posvećena promociji mira, pomirenja i povezivanja, predstavlja primer diplomatske razboritosti, koja je svima nama danas potrebna više nego ikada pre“, ističe se.
Stalnog predstavnika Republike Ugande pri UN Adonia Ajebaru je detaljno informisao o izazovima sa kojima je Srbija suočena u pogledu nametanja Rezolucije o Srebrenici i o našoj odlučnoj borbi da se suprotstavimo ovakvim pritiscima, ucenama i besmislenim optužbama i time odbranimo svoj obraz, istinu i pravdu, ali i stabilnost regiona i kredibilitet UN.
© Foto : Instagram/BudućnostSrbijeAleksandar Vučić i stalni predstavnik Republike Ugande pri UN Adonio Ajebara
Aleksandar Vučić i stalni predstavnik Republike Ugande pri UN Adonio Ajebara - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2024
Aleksandar Vučić i stalni predstavnik Republike Ugande pri UN Adonio Ajebara
Ponovio je zahvalnost Ugandi na principijelnoj i doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i poštovanju međunarodnog prava, zatraživši njihovu podršku i prilikom glasanja u četvrtak.
Vučić se sastao i sa stalnim predstavnikom Sent Vinsenta i Grenadina pri UN Ingom Rondom King sa kojom je razgovarao o svim relevantnim činjenicama i posledicama koje bi donošenje iznuđene i jednostrane rezolucije o Srebrenici moglo da ima ne samo po stabilnost Zapadnog Balkana, već i poštovanje međunarodnog pravnog poretka, pa i same UN.
"Zahvalio sam im na razumevanju pozicija Srbije naglasivši da je za stabilnost, ekonomski razvoj i bolji život svih građana potreban konstruktivan dijalog, međusobno poštovanje i razumevanje, a ne nove podele i nestabilnost. Još jednom sam poručio da je Srbija odlučna da se suprotstavi svim pritiscima i selektivnom određivanju prava i istine, te da ostaje posvećena Povelji UN, donetim rezolucijama i međunarodnom javnom pravu, koji su osnovni principi prosperitetnije budućnosti", navodi se.
© Foto : Instagram/BudućnostSrbijeAleksandar Vučić i stalni predstavnik Sent Vinsenta i Grenadina pri UN Inga Ronda King
Aleksandar Vučić i stalni predstavnik Sent Vinsenta i Grenadina pri UN Inga Ronda King - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2024
Aleksandar Vučić i stalni predstavnik Sent Vinsenta i Grenadina pri UN Inga Ronda King
Predsednik je imao odličan i otvoren razgovor sa stalnom predstavnicom Svete Lucije pri UN, zemlje sa kojom, kako je rekao, delimo vrednosti slobodarskog duha i borbe za pravo svih zemalja na istinu i samostalnost u odlučivanju.
„Upoznao sam uvaženu sagovornicu sa mogućim posledicama eventualnog usvajanja rezolucije o Srebrenici, ukazavši na potencijalno aktiviranje brojnih sličnih inicijativa koje bi potekle od svih zemalja opterećenih teškim istorijskim nasleđem i sukobima“, navo je predsednik.
Ponovio je da ova vrsta rizičnog presedana vodi do politizacije i relativizacije istorijskih činjenica i neminovnog narušavanja svih iskrenih nastojanja da se održi mir i nastavi proces pomirenja među narodima i državama, za koji se Srbija beskompromisno zalaže u svim forumima.
Vučić je u razgovoru sa stalnim predstavnikom Alžira pri UN Amarom Bendžamom ukazao na napore koje Srbija preduzima kako bi se odbranila od pritisaka kojima su, nametanjem Rezolucije o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN, ugroženi nacionalni interesi srpskog naroda, ali i međunarodno javno pravo i regionalna stabilnost.
„Upozorio sam, još jednom, da će usvajanje takve rezolucije značiti otvaranje Pandorine kutije, ne samo u regionu, već i globalno, što će umesto pomirenja, napretka i saradnje među narodima rezultirati daljim podelama, nepoverenjem i urušavanjem principa na kojim počiva pravičan globalni poredak“, navodi predsednik.
On je ponovio da će Srbija iskoristiti svako političko i diplomatsko sredstvo, kao i svoj ugled u UN, kako bi se suprotstavila ovakvim ucenama i presedanima, i zamolio Alžir da nas u tome podrži, podržavajući time i slobodarski duh, inkluzivnost i usaglašavanje, kao i razvijanje prijateljskih odnosa i saradnje među narodima, što su i principi na kojima počivaju same UN.
© Foto : Instagram/BudućnostSrbijeVučić se sastao sa stalnim predstavnikom Arapske Republike Egipat pri UN Muhamedom Abdel Kalek Muhamedom
Vučić se sastao sa stalnim predstavnikom Arapske Republike Egipat pri UN Muhamedom Abdel Kalek Muhamedom  - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2024
Vučić se sastao sa stalnim predstavnikom Arapske Republike Egipat pri UN Muhamedom Abdel Kalek Muhamedom
Vučić se sastao i sa stalnim predstavnikom Arapske Republike Egipat pri UN Muhamedom Abdel Kalek Muhamedom koga je zamolio ga da uloži veliki ugled Egipta davanjem podrške poziciji naše zemlje prilikom odlučivanja u UN.
Ponovio je spremnost Srbije da se do poslednjeg trenutka na sve moguće načine suprotstavi ovim presedanima kako bi odbranila mir, stabilnost i dostojanstvo srpskog naroda.
Vasilij Nebenzja i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2024
SRBIJA
Vučić sa Nebenzjom o pozicioniranjima zemalja pred glasanje o nacrtu Rezolucije o Srebrenici
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala