- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapad skinuo maske: SB UN odbacio rusku rezoluciju o sprečavanju naoružavanja kosmosa

© AP Photo / Mary AltafferSavet bezbednosti Ujedinjenih nacija
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2024
Pratite nas
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije usvojio predlog rezolucije o sprečavanju trke u naoružanju u kosmosu, koji je predložila Rusija. Stalni predstavnik Moskve u toj organizaciji Vasilij Nebenzja rekao je da su SAD potvrdile svoje realne namere da militarizuju kosmos.
Od 15 članova SB UN sedam država je glasalo „za“ usvajanje dokumenta, dok je sedam zemalja bilo „protiv“, a Švajcarska je bila „uzdržana“.
„Za“ rezoluciju su se izjasnile Rusija, Alžir, Gvajana, Kina, Ekvador, Mozambik, Sijera Leone, dok su „protiv“ bile SAD, Francuska, Britanija, Japan, Slovenija, Republika Koreja, Malta.
Nebenzja je ocenio da države koje u SB UN nisu podržale rezoluciju Rusije žele da u svemiru rasporede sve vrste oružja.
„Militarizacija kosmosa od strane Zapada zahtevaće analizu i recipročne korake Moskve, ali Rusija će i nadalje poštovati svoje obaveze u kosmosu u skladu sa međunarodnim pravom“, poručio je Nebenzja.

Kina duboko razočarana

Kina je duboko razočarana zbog toga što Savet bezbednosti UN nije uspeo da usvoji rezoluciju koju je predložila Rusija o sprečavanju trke u naoružanju u svemiru, izjavio je stalni predstavnik Kine u UN Fu Cung.
„Kina je podržala i bila koautor rezolucije koju je predložila Rusija, međutim, zbog razlika u stavovima, nacrt rezolucije nije usvojen na upravo održanom glasanju. Kina je duboko razočarana zbog toga“, rekao je on.
Rezolucija se smatra usvojenom ako za nju glasa devet članova SB i nijedna od stalnih članica ne uloži veto.
Pre glasanja, stalni predstavnik Rusije u toj organizaciji Vasilij Nebenzja istakao je da će Zapad pokazati da želi da sačuva odrešene ruke radi ubrzane militarizacije kosmosa, ako ne podrži rezoluciju Rusije.
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije u intervjuu za televiziju En-Bi-Si da Rusija može da sarađuje sa mnogim zemljama u svemiru, uključujući i sa Amerikom, ali da se kategorički protivi njegovoj militarizaciji.
Kako je rekao, stav zvanične Moskve je da bi kosmos trebalo da bude bez bilo kakvog oružja razmeštenog u svemirskom prostoru.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2024
RUSIJA
Zaharova: Rusija je spremna za dijalog kako bi kosmos očuvali bez oružja, ali drugi nisu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala