- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Rusija je spremna za dijalog kako bi kosmos očuvali bez oružja, ali drugi nisu

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2024
Pratite nas
Rusija je spremna da vodi ravnopravan dijalog sa svim državama kako bi se kosmos očuvao bez oružja bilo koje vrste, navodi se u komentaru portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove u vezi sa američkim izjavama na tu temu.
„Ruska Federacija je spremna da vodi ravnopravan dijalog sa svim državama u cilju očuvanja svemira bez oružja bilo koje vrste kao jednog od uslova za osiguranje međunarodnog mira i bezbednosti. Nažalost, nisu sve zemlje spremne na odgovoran razgovor o ovom pitanju“, rekla je ona.
Obratila je pažnju na izjavu pomoćnika šefa Pentagona za politička pitanja u kosmosu Džona Palma o tome da rusko-kineski nacrt sporazuma o sprečavanju raspoređivanja oružja u kosmos i upotrebe sile ili pretnje silom protiv kosmičkih objekata „nije ništa drugo nego 'politički trik’, a njena primena se, navodno, ne može proveriti“.
Zaharova navodi da su SAD veliki protivnik ruske inicijative za sprečavanje trke u naoružanju kosmosa.
Istakla je da su komentari američkih predstavnika o ruskoj inicijativi, kao i njihovo delovanje u vezi sa aktivnostima na temu kosmosa u Savetu bezbednosti UN, deo politike Vašingtona da ruši multilateralne napore za održavanje međunarodnog mira i jačanje globalne bezbednosti kroz unapređenje postojećih i razvoj novih pravnih i obavezujućih instrumenata za kontrolu naoružanja.
Zaključila je da SAD predlažu neke svoje norme odgovornog ponašanja u okviru svoje koncepcije svetskog poretka, koje su zasnovane na pravilima koja nemaju osnova ni u tehničkom ni u međunarodno-pravnom smislu.
Pogledajte i:
Sednica SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2024
SVET
SAD: Očekujemo da Rusija podrži rezoluciju o neraspoređivanju nuklearnog oružja u kosmosu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala