- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD: Očekujemo da Rusija podrži rezoluciju o neraspoređivanju nuklearnog oružja u kosmosu

© AFP 2023 / Johannes EiseleSednica SB UN
Sednica SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2024
Pratite nas
Sjedinjene Države će početkom naredne nedelje izneti na glasanje u Savet bezbednosti nacrt rezolucije sa pozivom da se u kosmosu ne raspoređuje nuklearno oružje i očekuju podršku ruske strane, rekao je koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi.
„Prošlog meseca ambasador SAD u UN Linda Tomas Grinfild je saopštila da će SAD i Japan podneti rezoluciju u Savetu bezbednosti kojom se pozivaju sve države da ne raspoređuju nuklearno oružje u kosmosu ili da ne proizvode oružje predviđeno za raspoređivanje u Zemljinoj orbiti. Podnećemo dokument na glasanje početkom nedelje“, rekla je Tomas Grinfild.
Kirbi je naglasio da Bela kuća računa na podršku sa ruske strane.
„Čuli smo da je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da Rusija nema nameru da razmešta nuklearno oružje u kosmosu, tako da s nestrpljenjem očekujemo da Rusija glasa za tu rezoluciju“, rekao je Kirbi.
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije u intervjuu za televiziju En-Bi-Si da Rusija može da sarađuje sa mnogim zemljama u svemiru, uključujući i sa Amerikom, ali da se kategorički protivi njegovoj militarizaciji.
„Zaista ne isključujemo mogućnost da je naša saradnja sa mnogim zemljama u svemiru moguća. Ali, verovatno je svima dobro poznat naš stav da smo generalno kategorički protiv militarizacije svemira“, podsetio je predsednik.
Kako je rekao, stav zvanične Moskve je da bi kosmos trebalo da bude bez bilo kakvog oružja razmeštenog u svemirskom prostoru.
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2024
RUSIJA
Rusija u UN: Ne vidimo osnova za dijalog sa Amerikom o kontroli nuklearnog oružja
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala