Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Predstavnicima Malavija uručen non pejper Srbije o Srebrenici

© Tanjug / Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede/Iva PetrovićAleksandar Martinović predstavnicima Malavija uručio non pejper o Srebrenici
Aleksandar Martinović predstavnicima Malavija uručio non pejper o Srebrenici - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2024
Pratite nas
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović danas je predstavnicima Republike Malavi uručio non pejper o poziciji Srbije u vezi sa nacrtom rezolucije o Srebrenici.
Martinović je tokom razgovora sa ministrom poljoprivrede Republike Malavi Semjuelom Kavaleom i ambasadorom te zemlje u Srbiji Džozefom Džon Empingandžirom izrazio želju da Vlada Republike Malavi glasa protiv Rezolucije o tzv. genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
„Srpski narod ne može biti kolektivno optužen za genocid, životno smo zainteresovani za mir u regionu, a usvajanje rezolucije bi predstavljalo korak unazad i dovelo do novih tenzija i potencijalnih konflikata koji nikome nisu potrebni. Kao narodu koji vekovima poštuje tradicionalne hrišćanske vrednosti i neguje suživot sa svima, usvajanjem rezolucije bi se stavila neizbrisiva i neopravdana ljaga na sve prošle i buduće generacije“, istakao je Martinović.
On je dodao da bi žig genocida, koji bi bio stavljen na srpski narod usvajanjem rezolucije, predstavljao kršenje međunarodnog prava, stvorio tenzije u regionu, te srpski narod vratio u prošlost.
„Republika Srbija je čvrsto opredeljena za dalje unapređenje saradnje zemalja regiona i jačanje stabilnosti na dobrobit svih građana“, rekao je Martinović.
U otvorenom i prijateljskom razgovoru obostrano je potvrđena opredeljenost za dalje jačanje i unapređenje veoma dobrih i tradicionalno prijateljskih odnosa dve zemlje.
Razmatrani su dalji pravci bilateralne saradnje, kao i mogućnosti i potencijali u oblasti poljoprivrede od zajedničkih interesa, navodi se u saopštenju.
Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić izjavio je tokom prethodnog boravka u Njujorku u aprilu da je imao razgovore sa velikim brojem zvaničnika afričkih, latinoameričkih i karipskih zemalja, kao i da su predstavnici stranih država na prijemu koji je organizovala Srbija dobili non pejper i obrazloženje Srbije o nacrtu rezolucije o Srebrenici.
Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević sa predsednikom Vlade Republike Gabon Rejmondom Ndongom Simom  - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2024
SRBIJA
Vučević: Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala