Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučević: Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆPredsednik Vlade Srbije Miloš Vučević sa predsednikom Vlade Republike Gabon Rejmondom Ndongom Simom
Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević sa predsednikom Vlade Republike Gabon Rejmondom Ndongom Simom  - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2024
Pratite nas
Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je danas da ga je predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima obavestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama i zahvalio se Gabonu zbog toga što u potpunosti priznaje teritorijalnu celovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.
"Premijer Sima nas je obavestio da njihova država neće glasati za predloženu rezoluciju u UN o takozvanom genocidu u Srebrenici, na čemu smo im neizmerno zahvalni. Mi smo naravno upoznali premijera i delegaciju iz Gabona o poziciji Srbije po pitanju te rezolucije, ne potcenjujući u ne umanjujući ratni zločin koji se tamo dogodio i ne osporavajući individualnu odgovornost bilo koga ko je eventualno učestvovao u izvršenju tih krivičnih dela", rekao je Vučević na zajedničkoj konferenciji za medije u Palati Srbija nakon ceremonije potpisivanja sporazuma o saradnji između dve zemlje u oblasti sporta i odbrane.
Vučević je dodao da je rezolucija pripremljena suprotno unutrašnjim procedurama Bosne i Hercegovine i bez konsultacija i da će dovesti do dodatnih eskalacija i pogoršanju i međuetničkih odnosa u samoj Bosni i Hercegovini.
Predsednik srpske vlade je naglasio da Gabon podržava teritorijalni integritet, suverenitet i celovitost Republike Srbije
"Gabon je jedna od država koja je u prethodnom periodu povukla priznanje tzv. Kosova, što je za nas od neprocenjivog značaja i potvrda naših dobrih i iskrenih odnosa, koji traju još iz pokreta nesvrstanih, a i dan danas imaju snažan potencijal", rekao je Vučević.
Predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima rekao je, odgovarajući na pitanje o glasanju o rezoluciji u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, da je ta afrička država konstantna u svojim pozicijama i prijateljstvu.
"Nema ničeg novog u mom odgovoru, ono što želim da kažem je da je Gabon konstantan u svojim pozicijama, u prijateljstvu, mi želimo da održimo tu poziciju koju imamo već mnogo godina. To samo želim da podsetim", rekao je on.
Neposredno pred konferenciju za medije ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić je sa ministarkom odbrane Gabona Brižit Onkanova potpisao Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, dok je ministar sporta Srbije Zoran Gajić sa Onkanovom potpisao Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala