- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Za Sputnjik iz Slovačke: Dva naoštrena tabora — kulise za atentat na Fica

© AP Photo / Radovan StoklasaTelohraniteli uvozяt premьer-ministra Slovakii Roberta Fico posle pokušeniя
Telohraniteli uvozяt premьer-ministra Slovakii Roberta Fico posle pokušeniя - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2024
Pratite nas
Nikad se nije desilo, ni u Slovačkoj, ni nekad u Češkoslovačkoj da neko pokuša atentat na političara kao što se dogodilo s napadom na slovačkog premijera Roberta Fica, a to je rezultat velike polarizacije u društvu, kaže Vladislav Stanko, osnivač Evropskog instituta za biznis i društveno obrazovanje i poslanik u skupštini slovačkog grada Košice.
U poslednjih šest meseci polarizacija je veoma velika i među ljudima, i u medijima, i na društvenim mrežama - ranije nije bilo tako, ali sada u zemlji postoje dva tabora, objašnjava slovački ekspert koji smatra da su tome doprineli i predsednički i parlamentarni izbori u zemlji. Ipak, kako ističe, na izborima je učestvovalo oko 60 odsto birača, a mala je bila razlika u glasovima među taborima – jednog na čelu sa Ivanom Korčakom, „tipičnim pristalicom EU i SAD“, dok je drugi predvodio Peter Pelegrini, pobednik na izborima za predsednika koji je predstavljen kao patriota.
„To jesu dva tabora ali 40 odsto birača nije izašlo na izbore jer ne žele ni jedno ni drugo“, smatra Stanko.

Ko podstiče podele

On ističe da su podelama u društvu najviše doprineli prozapadni mediji u Slovačkoj, a da Fico i Pelegrini tvrde da opozicija podstiče takvu atmosferu ali napominje da ni Fico ne radi sve pravilno i da su zapravo obe strane odgovorne.
Jedan od razloga za polarizaciju Stanko vidi i u ukrajinskoj krizi.
„Za razliku od Češke gde su i premijer i predsednik prozapadni, za EU i za NATO, i pomažu Ukrajini, Slovačkoj je veoma žao da dva slovenska naroda, ruski i ukrajinski ratuju. Kod nas se i premijer Fico i predsednik Peter Pelegrini ne slažu sa stavom EU prema Ukrajini“, konstatuje naš sagovornik.
Građani Slovačke, prema njegovim rečima, imaju pozitivan odnos i prema Rusiji i prema Ukrajini: „ Mi kažemo da su to naša braća Sloveni i zato ne želimo da šaljemo oružje. Međutim, privatne kompanije koje prave oružje imaju biznis i mogu da prodaju oružje kome hoće.“

Netipični atentator

Na pitanje da li je upravo to neslaganje s dominantnom politikom EU prema ukrajinskom pitanju bilo glavni momenat u razmišljanju napadača Juraja Cintule, Stanko kaže da je to svakako jedan od razloga ali ne i jedini, recimo, tu je i pitanje vezano za novi zakon o državnoj televiziji.
On podseća da je atentator rekao da se politički ne slaže s Ficom, ali napominje da evidentno nije terorista.
„Reč je o penzioneru kome je 71 godina i koji je legalno posedovao oružje. To nije bila ni Al Kaida ni neka druga teroristička grupacija, to je bio čovek koji se politički nije slagao s premijerom Ficom i partijom Smer“, navodi sagovornik Sputnjika. Kako kaže, Cintula jeste učestvovao na proukrajinskim mitinzima ali je bio i u kontaktu sa slovačkim patriotama, u medijima je pisao protiv nasilja a sad mu je i sam pribegao.
Povodom izjave ministra odbrane Roberta Kalinjaka da je atentat na Fica bio ranije isplaniran Stanko kaže da će policija nakon istrage dati više informacija.

Čvrst stav Slovačke prema kosovskom pitanju

Naš sagovornik inače često posećuje Balkan, a ističe da Slovačku i Srbiju vezuju ne samo slovačka nacionalna manjina već i duge istorijske veze. Podseća i da Slovačka nije priznala samoproglašeno Kosovo a uveren je da će tako i ostati.
„Uvek kažem – Kosovo je Srbija. Slovačka nije priznala Kosovo ne samo zbog bliskih odnosa sa Srbijom već i zato što mi imamo mađarsku nacionalnu manjinu blizu granice koja je pre nekoliko godina želela da dobije autonomiju. To bi moglo da bude problem, oni bi postali nešto slično Kosovu, a mi bismo pošli da branimo svoju vlast. Kosovo je presedan i zato mi na to ne pristajemo“, poručuje Stanko.
Slovački premijer Robert Fico - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2024
SVET
Robert Fico ponovo operisan, stanje slovačkog premijera i dalje ozbiljno
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala