Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Svega je bilo na Kosovu ali ovoga – nikada!

© Foto : Sputnjiku ustupio Milorad AntonijevićPećka patrijaršija
Pećka patrijaršija - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2024
Pratite nas
Na Kosovu i Metohiji trenutno nema prostora za razgovore i dogovore, ima prostora samo za samovolju. Na njemu je bilo ropstva i okupacije, komunističke ideologije, ali nikada se nije desilo da je zaustavljan srpski patrijarh. Porfirije je ovom nevoljom preuzeo nevolje kosovskih Srba. On je osvetlio tu stranu našeg života.
Ovo za Sputnjik kaže književnik i novinar sa KiM Živojin Rakočević povodom zabrane patrijarhu srpskom Porfiriju da uđe na prostor južne srpske pokrajine i da poseti Pećku patrijaršiju:
„Bilo je i ubistava vladika, davljenja patrijarha, svega. Ali onog trenutka kad ste dobili dozvolu, ausvajs, reč, dogovor, onda se ta reč poštovala“.
Prištinske vlasti nisu dozvolile patrijarhu Porfiriju i sedmorici vladika Srpske pravoslavne crkve da uđu na teritoriju Kosova i Metohije, kako bi u utorak prisustvovali svečanom početku rada redovnog zasedanja Sabora u Pećkoj patrijaršiji.
Zbog toga su se arhijereji okupili u Beogradu, u Hramu Svetog Save, Sabor je počeo sa radom, ali pod velikim utiskom događaja koji je presedan u našoj istoriji.

Poraz kosovskog sistema

Rakočević kaže da su zabranom ulaska patrijarhu na Kosovo i Metohiju na administrativnom prelazu zaustavljene osnovne ljudske i građanske vrline, a pre svega poruke mira.

„Zaustavljanje patrijarha je primer da se vidi sva dubina poraza sistema koji je ovde uspostavljen. Sva njegova anarhičnost. Nepoštovanje nijednog papira, nijednog dokumenta, nijednog dogovora. Svaki put kada se zaustavi neko ko je na tako visokom nivou, moramo da pomislimo, šta li je sa ljudima južno od Ibra koji moraju da pređu iz svoga geta do neke administracije za potvrdu, za plaćanje računa“.

Poniženje kao način života

Upitan kako su Srbi na Kosovu doživeli ovaj potez prištinskih vlasti, Rakočević kaže da je samo jedna reč koja to opisuje - poniženje.

„Poniženje je naš način života, a na to je patrijarh Porfirije spreman.To njemu nije problem, jer zna zbog čega i zbog koga je zaustavljen. S druge strane, on je glasnik mira, on je čovek koji je u svom životu otvorio mnoga vrata, a ova se zatvaraju, kako je rekao, zatvaraju mu se vrata njegovog doma. Njegove Pećke patrijaršije. To je taj paradoks u kome mi živimo“.

Rakočević dodaje da je svaki trenutak u životu kosovskih Srba ispunjen poniženjem, ali i trpljenjem. Da je zabrana patrijarhu da „ode kući“ i pomoli se sa svojim narodom, samo jedna od tačaka u kojima se osvešćuje poniženje naroda koji je najobespravljeniji u Evropi, a to traje četvrt veka.

Ne mogu zaustaviti dobre namere

Rakočević kaže da se svako ko misli da će zabranom slobode kretanja zaustaviti misiju patrijarha, zaustaviti njegovu ljubav i dobre namere, prevario, jer on dolazi na svetu zemlju.
„Ja sam gotovo siguran da će patrijarh dolaziti i dolaziti. Da ga mogu vraćati bezbroj puta, ali da će on ući, jer situacija oko Pećke patrijaršije, oko Vaskrsa, Božića, njegovih dolazaka oko Vidovdana, do te mere se pogoršala, do te mere su prekršene sve norme, i ljudske i međunarodne i Božije, da to ne može biti održivo“.
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2024
SRBIJA
Patrijarh Porfirije: Pre ili kasnije otvoriće se vrata Pećke patrijaršije za sve
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala