Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Patrijarh Porfirije: Pre ili kasnije otvoriće se vrata Pećke patrijaršije za sve

© Tanjug / Sava RadovanovićPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2024
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije poručio je danas na otvaranju Sabora SPC, u Hramu Svetog Save na Vračaru, da prištinske vlasti nisu dozvolile njemu i arhijerejijma da se okupe u Pećkoj patrijaršiji i poručio da će pre ili kasnije vrata tog manastira biti otvorena za sve.
„Svetom liturgijom smo započeli sveti Arhijerejski Sabor, trebalo je da to bude danas Pećkoj patrijaršiji, ali vlasti u Prištini nisu dozvolile da uđemo u Pećku patrijaršiju“, rekao je Porfirije na kraju liturgije.
Istakao je da je kosovske vlasti zatvorile administrativni prelaz Merdare za njega i arhijereje SPC.

„Zatvorili su vrata, ali mi znamo da kao što sve biva po promislu i volji božijoj i to nije bez nekog smisla i zato smo sigurni da će se vrata Pećeke patrijaršije pre ili kasnije po promislu božijem otvoriti ne samo za nas već i za sve ljude“, istakao je Porfirije na kraju arhijerejske liturgije.

On je naglasio da sve što radi jedan tiče se i drugoga i da su se arhijereji SPC sabrali danas u ljubavi, jedinstvu i međusobnom razumevanju, kako bi činili ono što je najbolje za narod.
Zato su vaše molitve dobrodošle i neophodne i da se molite da i ovaj Sabor prođe u miru i ljubavi, poručio je patrijarh srpski Porfirije.
Prisustvuje oko 50 episkopa, a na Saboru je i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.
Na kraju liturgije arhijereji su, kao i uvek na početku Sabora, prizvali Sveti duh i održali svečanu sednicu u kripti Hrama Svetog Save.
Liturgijom i svečanim zasedanjem vladika danas je u Pećkoj patrijaršiji trebalo da počne Sabor, ali su u ponedeljak kosovske vlasti na prelazu Merdare zabranile patrijarhu sprskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju KiM, kako bi prisustvovali svečanom početku rada Sabora u Pećkoj patrijaršiji.
Pećka Patrijaršija - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2024
SRBIJA
Nova akcija Prištine i Zapada protiv domaćina Pećke patrijaršije
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala