Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nova akcija Prištine i Zapada protiv domaćina Pećke patrijaršije

© Foto : Arhiva SPCPećka Patrijaršija
Pećka Patrijaršija - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2024
Pratite nas
Zabranjuje se patrijarhu srpskom, odnosno vrhu Srpske pravoslavne crkve, da poseti svoje vekovno sedište – Pećku patrijaršiju. To je kao da zabranite nekome da dođe u svoju kuću. Iza toga ne stoji samo Priština nego i Zapadne sile.
Ovako kulturolog Jovan Janjić za Sputnjik komentariše odluku Prištine da patrijarhu srpskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC zabrani ulazak na Kosovo i Metohiju.
Oni ove godine neće prisustvovati početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora u Pećkoj patrijaršiji tako da se Vrh Srpske pravoslavne crkve vraća u Beograd, gde će u Hramu Svetog Save nastaviti sa radom.
© Foto : Sputnjiku ustupio otac Dragan Tanasijević Patrijarh Porfirije u poseti Visokim Dečanima
Patrijarh Porfirije u poseti Visokim Dečanima - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2024
Patrijarh Porfirije u poseti Visokim Dečanima
Janjić ističe da je i ovo samo još jedan dokaz osione politike privremenih prištinskih institucija na čelu sa Aljbinom Kurtijem.
Na ovaj način, kaže on, kosovske privremene institucije žele da pokažu kako su oni nekakvi gospodari na vekovnom etničkom srpskom staništu, gde je sedište srpske crkve stajalo kada gotovo i nije bilo Albanaca na tim prostorima.
Promenjenom etničkom slikom, kaže Janjić, Albanci sada pokušavaju da izbrišu istorijske tragove i da izdejstvuju svoju državnost uz pomoć zapadnih centara moći.
Na taj način institucije u Prištini u stvari pokazuju ne samo sebe i svoj odnos prema osnovnim ljudskim pravima i slobodama prema stanovništvu koje živi na toj teritoriji, već odaju i sliku njihovih mentora sa Zapada, pre svega iz Amerike i Zapadne Evrope. To što rade privremene prištinske institucije nije samo njihovo zlodelo, već je slika i prilika današnjih centara moći sa Zapada koji stoje iza takozvane i samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, tog dela srpske države.
© Sputnik / Branko MaksimovićLice Bogorodice i drugih svetitelja tokom večernje molitve vernici i turisti otkrivaju svetlima moblinih telefona.
Lice Bogorodice i drugih svetitelja tokom večernje molitve vernici i turisti otkrivaju svetlima moblinih telefona. - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2024
Lice Bogorodice i drugih svetitelja tokom večernje molitve vernici i turisti otkrivaju svetlima moblinih telefona.
Janjić govori kako ne zna dokle će srpski narod trpeti sva zla koja mu se nanose, i da je, u svakom slučaju, ovo šta Albanci rade Srbima postalo nepodnošljivo.
Plašim se i toga da čitava situacija ne izazove veću reakciju, budući da je srpski narod zaista došao u priliku da se bori za goli opstanak, zaključuje Janjić koji je i redovni član Pravoslavne akademije nauka i umetnosti i Srpske duhovne akademije.
Patrijarh je vraćen sa prelaza Merdare, bez ikakvog razloga i obrazloženja, a iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopštili su da je zabrana doneta 13 minuta pre pristizanja najavljene posete.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala