- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ambasadori EU usvojili zabranu emitovanja ruskih medija u EU

© Sputnik / Alexey VitvitskyZastava EU u Briselu
Zastava EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2024
Pratite nas
Ambasadori Evropske unije usaglasili su zabranu pristupa unutar EU ruskim medijima: „Ruska gazeta“, „Izvestija“, „RIA Novosti“ i češkom portalu „Glas Evrope“, koje EU optužuje za širenje proruskih informacija, saopštio je novinarima diplomatski izvor u Briselu.
„Ambasadori EU postigli su politički dogovor o zabrani pristupa za četiri ruska medija – dvema novinama i jednoj novinskoj agenciji, kao i portalu ‘Glas Evrope’“, rekao je diplomata.
Sada ovu meru moraju da odobre ministri spoljnih poslova Evropske unije. Savet ministara biće održan sledeće nedelje.
Među tačkama oko kojih su se dogovarali stalni predstavnici zemalja EU bile su nove antiruske sankcije i sankcije za sajber-napade na EU i njene pojedine zemlje-članice.
Situacija sa ruskim medijima na Zapadu poslednjih godina sve je teža. Evropski parlament je u novembru 2016. usvojio rezoluciju u kojoj se govori o potrebi suprotstavljanja ruskim medijima, pri čemu su u dokumentu kao glavne pretnje navedeni Sputnjik i RT. Niz zapadnih političara, uključujući američke senatore i kongresmene, kao i predsednik Francuske, optužili su Sputnjik i RT za mešanje u izbore u SAD i Francuskoj, ali nisu pružili nikakve dokaze. Ruski zvaničnici su takve izjave nazvali neosnovanim.
U poslednje vreme EU je uvela sankcije glavnim ruskim medijima, zabranivši njihovo emitovanje unutar Unije. Ova odluka je doneta bez obraćanja sudu ili nacionalnim regulatorima u zemljama EU, koji su odgovorni za medijska tržišta svojih zemalja.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala