- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nema trampe Srebrenica za Jasenovac: Ako sramota Crne Gore mora da se desi nek bude bez Srba /video/

CC BY-SA 4.0 / Boris Stromar, cropped image / Spomen područje, Z-3411Jasenovac
Jasenovac - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2024
Pratite nas
Rezolucija o Srebrenici neprihvatljiva je i s crnogorskim amandmanima, a ako sramota s podrškom Crne Gore ovom dokumentu mora da se dogodi nek to bude bez našeg glasa, poručuje lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.
Za nas iz Ujedinjene Crne Gore i mene lično, kaže Danilović za Sputnjik, rezolucija ovako zamišljena, sa amandmanima ili bez njih, neprihvatljiva je, a sve što smo čuli liči na nedostojnu trgovinu tipa - Srebrenica za Jasenovac.
„To je za nas nedopustivo. Ništa u poslednjih 100 godina na prostoru Balkana ne može da se meri Jasenovcem, pa ni Srebrenica. Ta vrsta političke transakcije u kojoj bi mi trebalo da budemo srećni time što će parlament Crne Gore usvojiti rezoluciju da je Jasenovac genocid je neprihvatljiva. Smatramo da Vladi prosto treba staviti do znanja da je dužna da ne glasa u GS UN za ovakvu rezoluciju“, ističe Danilović.

Vlada može izgubiti poverenje

Kako kaže, problem ne mogu rešiti nikakvi amandmani već samo tvrda politika koja ne pristaje da u slučaju štapa i šargarepe šargarepa bude blizu ako Crna Gora iskrivi vlastitu istorijsku svest i promeni vlastite poglede na blisku prošlost:
„Napredovanje po tom principu nije dostojno jedne samostalne i stare države i jednog istorijskog naroda. Ta vrsta napredovanja u evrointegracijama je surogat i neka vrsta iskrivljene svesti, a potencira je međunarodni faktor što je nešto na šta ne bismo smeli nipošto da pristanemo.“
On ističe da je Vladi Crne Gore neophodno ukazati da može izgubiti poverenje, iako je legitimno da ona odgovori da može izabrati drugu stranu, odnosno podršku DPS.
„Što se nas tiče nek izaberu. Ukoliko je to njihova odluka srećno bilo, znaćemo s kim se borimo i čini mi se da ćemo raditi lakše kad se stvari razbistre nego danas. U ovom trenutku za nas je to neprihvatljivo. Spremni smo da čujemo mišljenje institucija koje su važne za srpski narod i za naš narod uopšte. Ipak sam ubeđen da i drugi odgovorni ljudi misle kao i mi“, veruje Danilović.

Otvoreno pismo Spajiću

On je, povodom najavljene podrške Crne Gore rezoluciji o Srebrenici, uputio i otvoreno pismo premijeru Milojku Spajiću a, kako kaže, suština je da Crna Gora već deceniju vodi spoljnu politiku koja pokazuje da je spremna da zaboravi na vlastite interese gurajući stav tzv. međunarodne zajednice.
„Međutim, ni taj stav u ovom trenutku nije jedinstven. Međunarodna zajednica nije samo EU plus SAD. U svakom slučaju, Crna Gora bi morala da vodi računa o svom interesu, o činjenici da u njoj živi značajan broj Srba koji nimalo blagonaklono ne gledaju na to da se svake dve-tri godine vraća fokus na zločin u Srebrenici i to u sve težem obliku i gotovo uvek u trenutku kad međunaroda zajednica nema odgovor na nešto na šta ne bi smela da ćuti. Ovog trenutka je jasno da je Srebrenica zamena za ćutanje međunarodne zajednice u vezi sa Gazom“, ukazuje Danilović.

Srebrenica nije za potkusurivanje

Upitan da li bi podrškom rezoluciji Crna Gora prihvatila i sopstvenu odgovornost za Srebrenicu budući da je tada bila deo zajedničke države sa Srbijom, Danilović podseća da već deceniju i po Srbe ubeđuju da nema kolektivne odgovornosti za taj zločin, a da se sve radi da se ona ćutke nametne.
„Ukoliko bi iko i pomislio da je moguće takav tekst rezolucije čitati na način da je u pitanju kolektivna odgovornost onda je naravno tu i odgovornost Crne Gore koja je u tom trenutku bila sastavni deo zajedničke države. Najžalosnije je što je tadašnja crnogorska vlast ćutala dok se isplatilo ćutati i dok se vladalo na nekoj vrsti zloupotrebe srpskog nacionalnog osećaja, a čim se promenio međunarodni vetar prvi koji su požurili da osude sve što se dešavalo u Srebrenici bili su oni koji su u Crnoj Gori dobrano bili na vlasti i sedeli u svojim kabinetima ne preduzimajući ništa da se zločin u Srebrenici spreči“, podseća lider UCG .
Dvoličnost i licemerje koje duže od deceniju i po prati bivšu vlast u Crnoj Gori prenela se, po njegovoj oceni, i na međunarodnu zajedicu koja kad god nema odgovore za neki problem u regionu pribegava pokušaju da se Balkan ponovo posvađa.
„Nikako da zamirimo stradanja i rane stare i do 30 godina iz sukoba na Balkanu, nikako da uđemo u mirnije u vreme. Kad to i pokušaju političari u regionu onda se političari sa Zapada potrude da takav pokušaj propadne i da nas podsete kako smo se međusobno krvavo gonili i ubijali zaboravljajući da su oni dodavali oružje i bili vrlo inventivni kad je u pitanju građanski rat u bivšoj Jugoslaviji i da nisu bili nimalo nevini“, izričit je Danilović.
On na kraju ističe da ne spori da je Srebrenica bila zločin, ali smatra da ne treba da služi za potkusurivanje političara.
„Srebrenica nije osporena ni od kog od nas niti se iko ponosi onim što se desilo ali bi bilo ljudski i prirodno da jednom za svagda Srebrenicu ostavimo na miru i da političari sa njom ne trguju u neprimerenim prilikama a da međunarodni poslanici ne pokušavaju da operu vlastitu prljavu savest time što će nam svako malo gurati pod nos tu priču“, poručuje lider UCG.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala