- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Crteži svetskih majstora u Narodnom muzeju u Beogradu

© Sputnik / Lola ĐorđevićStalna postavka u Narodnom muzeju Srbije
Stalna postavka u Narodnom muzeju Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2024
Pratite nas
Narodni muzej Srbije obeležava 180 godina postojanja reprezentativnom izložbom „Tela i prostori“, na kojoj su prikazani crteži stranih umetnika iz kolekcije ove nacionalne institucije kulture. Posetioci izložbu mogu da pogledaju do 25. avgusta.
Postavka sadrži 96 dela umetnika iz Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije, Italije, Bugarske, Holandije i Belgije, koji su stvarali u okviru umetničkih pravaca od romantizma do klasične avangarde, od četvrte decenije 19. do pete decenije 20. veka.
Reč je o delima Adolfa Mancela, Pjera Bonara, Edgara Dega, Pjera Ogista Renoara, Pabla Pikasa, El Lisickog, Moholj-Nađa, Nikolaja Reriha, Ogista Rodena, Žana Koktoa, Amedea Modiljanija i drugih manje poznatih umetnika.
Ideja izložbe je, kako je istakla direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković, da se prikaže način na koji su telo i prostor, dve velike i konstantne teme evropske vizuelne umetnosti, bile tumačene u vremenima u kojima se bitno menjao odnos prema čoveku i okolini.
Posebna pažnja je, kako je saopšteno iz Narodnog muzeja, posvećena mediju crteža, koji obuhvata razne tehnike i formate, od malih, usputnih beleški, do završenih, autonomnih dela velikog formata.
Crteži na ovoj izložbi svedoče o otvorenosti i postojanom usmerenju Narodnog muzeja da sakuplja i čuva dela stranih umetnika. Zahvaljujući, pored ostalog i toj činjenici, Narodni muzej Srbije danas ima vodeće mesto među muzejima u ovom delu Evrope.
Autorka izložbe je kustos Narodnog muzeja Dragana Kovačić.
Trg Republike - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2024
KULTURA
Veliki jubilej Narodnog muzeja uz Van Goga, Modiljanija, Renoara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala