- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Veliki jubilej Narodnog muzeja uz Van Goga, Modiljanija, Renoara

© Sputnik / Lola ĐorđevićTrg Republike
Trg Republike - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2024
Pratite nas
Izložbom "Telo i prostori” koja se otvara 10. maja, Narodni muzej Srbije obeležiće 180 godina postojanja. Reč je o izlaganju bogate kolekcije dela stranih umetnika kakvi su Van Gog ili Ogist Renoar, najavila je direktorka NMS-a Bojana Borić Brešković.
Izložba iz zbirke strane umetnosti koja obuhvata eminentne stvaraoce iz perioda oko 1830. do 1940. Godine, predstaviće 96 radova velikana poput Edgara Dega, Pjera-Ogist Renoara, Nikolaja Reriha, Amedea Modiljanija, Vinsenta Van Goga…
Prema rečima direktorke Muzeja Bojane Borić Brešković naziv izložbe "Telo i prostori" odnosi se na periode stvaralaštva od romantizma do klasične avangarde, gde je odnos između tela i prostora bio posebno naglašen.
Govoreći o jubileju, direktorka Narodnog muzeja je podsetila da 180 godina trajanja podrazumeva mnoge ličnosti koje su ugradile svoje živote radeći u NMS i dodala da žele da se oduže time što će publici predstaviti sva imena i umetnička dela koja baštine - najvrednije što je poteklo sa našeg tla i što je sačuvano za pokolenja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala