- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Penzioner“ i „navijač“ na korak da osvoje Evropu

© AP Photo / Frank AugsteinDortmund
Dortmund - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2024
Pratite nas
Borusija Dortmund predvođena vremešnim Matsom Humelsom na terenu i Edinom Terzićem na klupi, plasirala se u prvo finale Lige šampiona od 2013. godine, a sudbina je režirala da to ponovo bude na kultnom Vembliju.
Tog 25. maja pre 11 godina, pali su „milioneri“ u 89. minutu pred Bajern Minhenom golom Arjena Robena. Srušio se od tuge čuveni „žuti zid“, koji sada sanja novi napad na „ušati pehar“, a rival će im biti Real Madrid koji je eliminisao Bajern Minhen.
Ali, nije ovo priča o Bajernu ili Realu, već o Dortmundu, odnosno o „penzioneru“ Matsu Humelsu koji je kao vino, što stariji to bolji i „navijaču“ Edinu Terziću.
Te 2013. godine Terzić je kao vatreni navijač pratio sve ono što radi Dortmund, na čijoj klupi je sedeo Jirgen Klop. Terzića i Borusiju su prošle godine minuti delili od osvajanja „Salatare“, na kraju su ostali praznih šaka, prestigao ih je Bajern i oni su bili najveći gubitnici.
Ponovo suze „žutog zida“ zbog neuspeha Terzićevih učenika na terenu protiv Majnca u poslednjem kolu i šokantnog remija 2:2, dok je Bajern savladao Keln 2:1 i izašao je kao pobednik iz trke.
Ali, posle tuge došlo je vreme za slave! I slavi Borusija Matsa Humelsa, drugove i Edina Terzića, koji će 1. juna na Vembliju zaigrati u svom trećem finalu elitnog takmičenja.
Mats Humels je u tandemu sa bivšim srpskim reprezentativcem Nevenom Subotićem komandovao odbranom „milionera“ 2013. godine u finalu protiv velikog rivala Bajern Minhena.
Tri godine posle toga je komandant Borusijine odbrane završio upravo u redovima Bavaraca, da bi se 2019. vratio na Vestfalen.
I sada sa punih 35 godina Humels na terenu deluje kao mladić. Verovali ili ne, proglašen je za igrača meča u prvom polufinalnom meču Dortmunda i Pari Sen Žermena, da bi identičan slučaj bio i u revanšu u Parizu.
To i ne čudi, s obzirom na to da je Humels „komandovao“ odbranom koja nije kapitulirala, a što je još važnije, postigao je gol odluke na Parku prinčeva u 50. minutu, kada je glavom smestio loptu iza leđa Đanluiđija Donarume.
Obradovao je sve kojima je žuto-crna boja u srcu. Erupcija oduševljenja i šansa da Dortmund posle toliko bola, tuge i suza, uradi nešto veliko i obraduje svoje verne navijače.
Ponosan na takav epilog je Edin Terzić, koji je tvorac velikog uspeha, koji bi vrhunac mogao da doživi 1. juna u Londonu.
„Ekstremmno sam ponosan, a ono što nam se dogodilo prethodne sezone u Bundesligi je samo razlog više da se tako osećam. Verovali smo da možemo, nadali smo se na kraju prošle seozne da ćemo doživeti ovako lepe trenutke. Naši navijači su bili i u Parizu uz nas. Svi zajedno smo uspeli. Ovo je čista radost i ponavljam da smo ekstremno ponosni“, izjavio je nekada „vatreni navijač“, a sada fantastični strateg Borusije Dortmund Edin Terzić.
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2024
SPORT
Prevara veka: Biser Barselone poslao brata blizanca da igra umesto njega – Rumunija bruji o skandalu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala