- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sudijski ekspert za Sputnjik o spornoj situaciji na meču Real - Bajern: „Linijski sudija bacio mrlju“

© AP Photo / Manu FernandezReal Madrid
Real Madrid - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2024
Pratite nas
Velika prašina u svetu fudbala podigla se zbog poništenog gola De Lihta u polufinalu između Reala i Bajerna, pri vođstvu domaćina 2:1. Linijski sudija prethodno je podigao zastavicu i prekinuo igru, posle čega je Holanđanin zatresao mrežu Lunjina, koji nije ni pokušao da obrani. Sudijski ekspert Raka Đurović za Sputnjik je analizirao tu situaciju.
I dok čitav svet polemiše i pokušava da pronađe odgovor na pitanje da li je trebalo dosuditi ofsajd u kom se našao De Liht, iako je prvi loptom igrao Mazraui, za kog se čini, da nije u ofsajdu, gledajući gde se nalazi Antonio Ridiger, poslednji igrač Reala u toj situaciji, Raka Đurović nema dilemu – „Linijski sudija bacio je mrlju na polufinale i na pobedu Reala“.
Ubrzo je naš proslavljeni bivši sudija do tančina opisao zbog čega je pomoćnik maestralnog Poljaka Simona Marčinjaka pogrešio.
„Linijski sudija ne mora i ne treba da svira u takvoj situaciji. On ne mora, a da li je dobro postupio što je digao zastavicu nije! To je tipična situacija, nema lepše situacije da se pusti do kraja. Jer ono ni sa snimka ne možemo da tvrdimo da li je bio ofsajd. Jutros su se pojavili neki snimci u inostranstvu, gledao sam ja, koji pokazuju da je izgleda stvarno ofsajd. Ali, morao je da pusti. Onda bi ispao heroj dobio bi orden, da se pokazalo da je ofsajd. Ali, ono što sugerišemo sudijama, apsolutno si pogrešno postupio. Oni čak imaju i audio komunikaciju između sebe. Trebalo je da javi Marčinjaku da je sumnjivo, ali da pusti do kraja akciju. Onda, po pravilima imaš pravo da pogledaš VAR“, rekao je Raka za Sputnjik.
Izričit je Đurović da su povređena pravila fudbalske igre, bez obzira na to da li je Matijs de Liht bio u ofsajdu, jer je loptom prvi igrao Mazraui.
„Opet ono po pravilima, ne treba da svira, ne kažnjava se ofsajd. Ofsajd sam po sebi nije kažnjiv. On je samo kažnjiv kada igrač koji se nalazi u nedozvoljenoj položaju utiče na igru, na protivnika, ometa ga. Ako ne igra, i ne ometa ga, ne svira se. Ko god drugačije tvrdi, taj nije iskreni prijatelj sporta i fudbala. To je tipičan primer. Ja odavno nisam video tako školski primer da se pusti do kraja. Onda se zatraži pomoć VAR-a i kraj priče. Gledajući snimak, mislim da De Liht nije otežavao igru i uticao na poziciju Ridigera. Problem je po meni, što je linijski sudija ranije svirao i prekinuo je igru“, priča Đurović i nastavlja:
„Fudbalski ja ovo ne bih svirao. Ovo je tragedija, Liga šampiona, polufinale. Real gubi celu utakmicu, poveo je 2:1. Logika je da tu sudija, tamo gde ima ozbiljnu dilemu, da ide na ruku onom ko je izgubio tu prednost. A to je Bajern. Ne mogu da tvrdim da je Bajern oštećen. Kada bi se proverili ti snimci, ako je igrač Bajerna stvarno bio u ofsajdu, onda nije oštećen, onda je on doneo fantastičnu odluku. Ali, nama je sinoć uskraćeno pravo da putem VAR sobe baš konstatujemo da li je oštećen Bajern ili nije. Znamo da je linijski sudija lošu odluku doneo što nije ostavio do kraja. VAR je zbog toga uveden. Ako je VAR uveden zbog toga, nemoj da nam uskraćuješ to pravo. Kada ti digne ofsajd, ništa mu ne možeš. Imaš tu sivu zonu u fudbalu, gde ti sada bukvalno možeš da kazniš igrača po tvojoj proceni, jer utiče na igru. To je malo demagogija. Sugeriše se sudijama da se pusti akcija do kraja, pa onda VAR da pokaže da li je bio ofsajd ili nije“, ističe Đurović.
Odlazeći trener Bajerna Tomas Tuhel rekao da je ubeđen da ista situacija ne bi bilo svirana na drugoj strani. Đurović o tome kaže.
„Ja mogu da pretpostavljam, ali poštujući Tuhela, možda da je pobedio, možda ga ne bi smenjivali. Kada sam ponovo malopre pregledao snimak, složio bih se sa Tuhelovom izjavom. Ne znamo mi koje su namere i pobude bile kod linijskog sudije da svira ofsajd i da prekine akciju. Ljudsko oko i mozak u takvoj situaciji ne mogu dobro da vide i zato je trebalo da pusti VAR-da pokaže. Šimon Marčinjak je odlično sudio. Čak i ovaj detalj ne ide njemu na dušu, nego isključivo linijskom sudiji. Jedno je defakto da je prekršio sva uputstva kada se diže zastavica. Marčinjak ništa nije kriv, onako teško utakmicu privesti kraju, on nikome nije dao žuti karton. Imao je kontrolu, ali odluka linijskog sudije bacila je mrlju na jednu veliku utakmicu i na veliki ulog i možda je koštala Bajerna osvajanja Lige šampiona. Ovih dana ćemo biti svedoci, jedini spas će biti da dokažu da je bio ofsajd Mazrauija. Tu ne odlučuje čovek, nego program. Mi ovde kod nas polemišemo da li je deblja linije izvučena na VAR-u“, završio je razgovor za Sputnjik Raka Đurović.
Rukometna lopta - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2024
SPORT
Srbija je poražena – ali selektor i dalje veruje: „Borićemo se svim silama za Svetsko prvenstvo“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala