- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

NATO: Ne planiramo da direktno učestvujemo u sukobu u Ukrajini niti da šaljemo vojsku tamo

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2024
Pratite nas
NATO ne namerava da bude direktno uvučen u ukrajinski sukob, Alijansa neće slati vojsku u Ukrajinu, izjavio je generalni sekretar Jens Stoltenberg u intervjuu italijanskom listu „Republika“.
Stoltenberg je istakao da su pred Alijansom dva glavna zadatka: podržati Kijev i ne dozvoliti da se sukob proširi van granica Ukrajine.
„Predsednik Rusije Vladimir Putin nije verovao da ćemo pružiti tako veliku pomoć ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom, ali istovremeno smo objasnili i da nećemo slati vojsku u Ukrajinu. Kijev i nije tražio vojne snage od nas, već podršku, municiju i ofanzivnu artiljeriju", istakao je generalni sekretar.
On je takođe naglasio da ruska vojska napreduje u Ukrajini, zauzela je niz naselja, što je delimično uzrokovano time što „saveznici iz NATO nisu mogli da ispune ono što su obećali Kijevu".
„Sjedinjenim Američkim Državama trebalo je šest meseci da usaglase novi paket pomoći, a evropski saveznici ni izbliza nisu dali ono što su obećali. Sada je važno da se situacija zaista promeni, ne samo posredstvom dodatnih 60 milijardi dolara iz SAD, već i vojne proizvodnje. Ova brojka raste u celoj Evropi, od Velike Britanije do Norveške i Evropske unije. Važno je da se to sve brzo pošalje Ukrajini", istakao je on.
Stoltenberg je dodao da ne vidi neposredan rizik od bilo kakvog vojnog napada Rusije na bilo kog saveznika u NATO. Istovremeno, rusku nuklearnu retoriku nazvao je „nepromišljenom“.
Prema njegovim rečima, NATO ne vidi nikakve promene kod Moskve po tom pitanju.
Stoltenberg je predstojeće vojne vežbe Rusije nazvao „neopreznim i opasnim izazovom“.

„Te vežbe su u suštini neoprezan i opasan izazov. Rusija je imala takvu retoriku od samog početka. Predsednik Vladimir Putin je održao govor u kojem je pomenuo i potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja. To je neozbiljan stav. Međutim, nismo videli nikakvu promenu stava koja bi nas naterala da promenimo našu poziciju. Moskva je svesna razornih posledica nuklearnog sukoba“, zaključio je on.

Ranije je Putin u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu podrobno objasnio da Moskva ne planira da napada zemlje NATO i da to nema nikakvog smisla. Ruski lider je istakao da zapadni političari redovno zastrašuju svoje stanovništvo izmišljenom ruskom pretnjom, kako bi skrenuli pažnju sa unutrašnjih problema, iako pametni ljudi odlično shvataju da je to laž.
Pogledajte i:
Ruski predsednik Vladimir Putin na 79. Paradi pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2024
RUSIJA
Putin: Nikome nećemo dozvoliti da nam preti, naše strateške snage uvek u pripravnosti /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala