- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Paljba iz haubice hijacint u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Poljski general: Cela armija ukrajinskih muškaraca napustila zemlju; Odesa i Harkov na meti

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 805. Ruska avijacija uništila je pogon čvrstog raketnog goriva, skladište goriva i opreme ukrajinskih snaga, PVO sistemi oborili su 32 ukrajinska drona, sedam avionskih bombi „hamer“ i sedam raketa „vampir“. U ukrajinskom parlamentu izjavili da bi prvi avioni F-16 mogli da stignu u Ukrajinu već u julu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:54 08.05.2024
Ruske trupe napreduju u Ukrajini i mogle bi da oslobode nekoliko teritorija, uključujući Harkov i Odesu, smatra bivši savetnik Pentagona Daglas Mekgregor u intervjuu za Jutjub kanal Judžing Fridom.
„Oni mogu da završe svoj posao u Harkovu. Mogli bi da ga zauzmu, a onda će, verujem, obratiti pažnju na Odesu, istakao je on.
Prema rečima pukovnika, ruske trupe su prešle u ofanzivu duž cele linije fronta, posebno u Donjeckoj oblasti nakon pada Avdejevke. On je objasnio da sada imaju otvorene puteve ka zapadu.
"Ofanziva je počela, ali je još ne vidimo u potpunosti", zaključio je Mekgregor.
18:23 08.05.2024
Ukrajinci koji ne žele da ratuju i otišli ​​su u inostranstvo čine čitavu vojsku, izjavio je bivši komandant poljskih specijalnih snaga GROM, general Roman Polko u intervjuu nedeljniku Vprost.
Prema njegovim rečima, u ovom trenutku "postoji čitava armija van Ukrajine jer mnogi mladi ljudi ne žele da se bore“.
Ukrajinske muškarce koji ne žele da idu na front i odlaze u druge zemlje treba razumeti, smatra general.
„Takođe moramo da razumemo ove ljude. Ne čudi me što su pobegli od regrutacije jer su čuli da su na frontu prepušteni sami sebi jer je podrška Zapada bila nedovoljna“, rekao je Polko.
„Ukrajinski sistem nije bio dovoljno čvrst da zadrži regrute i primora ih da se bore“, priznao je general.
Polko veruje da ako Zapad bude u stanju da obezbedi neprekidne isporuke oružja ukrajinskim trupama, onda „Ukrajina može — ne ove godine, već 2025. ili 2026. — da krene u ofanzivu i protera agresora sa svoje teritorije“.
14:43 08.05.2024
PVO sistemi oborili su ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
14:31 08.05.2024
Velika Britanija oduzela je diplomatski status nekim nekretninama u vlasništvu Rusije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova ove zemlje.
13:52 08.05.2024
Ambasadori 27 zemalja Evropske unije preliminarno su odobrili plan obaveza Ukrajine za sprovođenje reformi u zamenu za dobijanje 50 milijardi evra ekonomske i budžetske pomoći od EU do 2027. godine. Ova odluka sada mora biti odobrena na ministarskom nivou.
12:52 08.05.2024
Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Oružane snage Rusije oslobodile su naselje Novokalinovo u DNR;
Jedinice grupe snaga „Zapad“ ruske vojske oslobodile su naselje Kislovka u Harkovskoj oblasti;
Oružane snage Rusije zauzele su povoljnije linije i odbile dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na području naselja Urožajno i Staromajorsko u DNR;
Jedinice grupe snaga „Centar“ tokom prethodnog dana odbile su 11 kontranapada ukrajinske vojske, protivnik je izgubio gotovo 415 vojnika;
Oružane snage Rusije uništile su pogon za proizvodnju dronova 101. brigade teritorijalne odbrane, skladišta municije i raketno-artiljerijskog naoružanja ukrajinske vojske;
PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila 11 ukrajinskih dronova, raketu „atakams“, tri avionske bombe „hamer“;
Grupa snaga „Jug“ ruske vojske zauzela je tokom prethodnog dana povoljnije položaje;
Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni dejstava grupe „Jug“ ruske vojske tokom prethodnog dana gotovo 355 pripadnika;
Jedinice grupe snaga „Centar“ Oružanih snaga Rusije uništile su tenk „leopard“ nemačke proizvodnje u svojoj zoni odgovornosti;
Grupa snaga „Dnjepar“ uništila je ljudstvo četiri ukrajinske brigade.
U saopštenju se ističe da su, kao odgovor na pokušaje kijevskog režima da nanese štetu ruskim energetskim objektima, Oružane snage Rusije jutros izvele grupni udar visoko preciznim oružjem dugog dometa morskog i vazdušnog baziranja, aerobalističkim hipersoničnim raketnim sistemom „kinžal“, kao i bespilotnim letelicama na energetske objekte, kao i preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine. Ciljevi napada su postignuti i svi objekti uništeni.
U udaru su značajno smanjene sposobnosti Ukrajine da izrađuje vojne proizvode, kao i za prebacivanje zapadnog oružja i vojne tehnike na front.
12:39 08.05.2024
Ruska vojska oslobodila je naselje Novokalinovo u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
11:31 08.05.2024
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
RUSIJA
Zaharova: EU izjavama o napadu na Krimski most direktno podstiče Ukrajinu na terorizam
10:04 08.05.2024
09:56 08.05.2024
Tri ukrajinske termoelektrane ozbiljno su oštećene u eksplozijama, saopštio je ukrajinski energetski holding DTEK.
09:50 08.05.2024
08:50 08.05.2024
Otvoreni požari na skladištu nafte, koje su u noći 8. maja pogodile Oružane snage Ukrajine, ugašeni su, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.
On je dodao da je skladište nafte izričito civilni objekat.
Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska u noćnim napadima na Lugansk nije koristila samo rakete, već i dronove, a ruske snage su uspele da obore deo bespilotnih letelica.
Istražni komitet je na svom Telegram kanalu objavio da istražitelji utvrđuju okolnosti napada ukrajinskih snaga na skladište nafte u Lugansku.
08:18 08.05.2024
Rumunski predsednik Klaus Johanis saopštio je da je spreman da razmotri mogućnost predavanja Ukrajini PVO sistema „Patriot“, prenosi Rojters.
„Predsednik Bajden je pomenuo to tokom našeg sastanka, a ja sam odgovorio da sam otvoren za diskusiju. Trebalo bi da razgovaram o tome sa Vrhovnim savetom odbrane da bi razumeli šta možemo da ponudimo, a šta možemo da dobijemo zauzvrat, jer je neprihvatljivo da Rumunija ostane bez protivvazdušne odbrane“, izjavio je Johanis.
Predsednik je dodao da se diskusija o tome ko može da prebaci „Patriot“ u Ukrajinu traje već nekoliko nedelja.
08:17 08.05.2024
Litvanija je spremna da pošalje vojnike u Ukrajinu u okviru trenažne misije, prenosi list „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na litvansku premijerku Ingridu Šimonite.
„Šimonite je rekla za 'Fajnenšel tajms' da ima dozvolu parlamenta da pošalje trupe u Ukrajinu radi obuke“, navodi se u saopštenju.
Međutim, prema pisanju lista, Kijev još uvek nije zatražio od Vilnjusa da pošalje misiju.
08:02 08.05.2024
Ukrajinska vojska tajno po noći sklanja tela poginulih saboraca iz Časovog Jara kako bi sakrila razmere gubitaka od ostalih vojnika Oružanih snaga Ukrajine, rekao je za Sputnjik potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.
Grad Časov Jar nalazi se u DNR, 15 kilometara zapadno od Artjomovska.
„Dva dana u Časovom Jaru radilo se na uklanjanju tela ukrajinskih vojnika. Za ovo je korišćeno sedam vozila, uključujući tri vozila marke 'ural'. Evakuacija je vršena noću, a posao je organizovan tako da je ukupan broj gubitaka za vojnike ostao nepoznat“, rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.
On je dodao da je za dva dana uklonjeno više od 100 tela vojnika Oružanih snaga Ukrajine.
07:46 08.05.2024
Pripadnici pomorske pešadije ruske Crnomorske flote uništili su privremenu bazu Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:45 08.05.2024
Ruske snage izvele su oko 5 ujutru napad u gradu Strij u Lavovskoj oblasti kod železničkog čvora, vojnog aerodroma koji je pripreman za prijem lovaca F-16 i fabrike u čijim hangarima se nalazila tehika koju su isporučile zapadne zemlje, saopštio je za Sputnjik koordinator ilegalnog proruskog pokreta u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na izvore.
07:42 08.05.2024
Lovac Su-30SM Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništio je neprijateljski dron u zoni odgovornosti grupe snaga „Istok“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:41 08.05.2024
Oružane snage Rusije izvele su seriju napada u oblasti fabrike za remont automobila „Darnicki“ i u pravcu fabrike aviona „Antonov“ u Kijevu, saopštio je za Sputnjik koordinator ilegalnog proruskog pokreta u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na izvore.
07:39 08.05.2024
U Kijevu, Kremenčugu u Poltavskoj oblasti, kao i u Ivano-Frankovskoj i Lavovskoj oblasti Ukrajine odjeknulo je nekoliko eksplozija, javljaju ukrajinski mediji.
Takođe je saopšteno o eksplozijama u Harkovu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala