- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: EU izjavama o napadu na Krimski most direktno podstiče Ukrajinu na terorizam

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
Pratite nas
Brisel se svojim saopštenjima o „pravu“ Ukrajine da izvede napad na Krimski most bavi direktnim podstrekivanjem na terorizam i napade na mirne gradove, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Ona je ovako prokomentarisala raniju izjavu predstavnika spoljnopolitičke službe Evropske unije Petera Stana koji je ocenio da Kijev ima pravo na samoodbranu, odgovarajući na pitanje da li EU smatra Krimski most legitimnom vojnom metom za Ukrajinu.
„Za ovo direktno podstrekivanje na terorizam jednostavno ne postoji drugi naziv. Štaviše, ono što šokira je to što se ne radi o izjavi predstavnika marginalne političke partije, ekstremističkog pokreta“, rekla je Zaharova na brifingu.
Ona je naglasila da je Stano zvaničnik Evropske unije i da govori u ime cele EU.
„Nedopustive izjave Stana dokazuju da EU nije samo sponzor kijevskog režima. Svojim izjavama on podstrekuje Kijev da nastavi da napada mirne ruske gradove, civilnu infrastrukturu“, zaključila je Zaharova.
Portparol je naglasila da zajedno sa isporukama teškog naoružanja i dalekometnog oružja EU otvoreno zanemaruju, uključujući sopstvene međunarodne obaveze i nedvosmisleno postaje saučesnik u terorističkoj aktivnosti ukrajinskih neonacista.
„Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je bukvalno skoro ponovo direktno priznao da za ukrajinski sukob od samog početka postoji brzo, mirno rešenje, i on lično, a to znači i cela EU, zapravo, ne žele da prekinu borbena dejstva“, skrenula je pažnju Zaharova.
Predstavnik Ukrajine pri UN Sergej Kislica nedavno je nagovestio da ukrajinska vojska priprema novi napad na Krimski most koji povezuje poluostrvo Krim sa ostatkom Ruske Federacije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala