- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lideri Evroazijskog ekonomskog saveza na desetogodišnjici organizacije u Moskvi

© POOL / Uđi u bazu fotografijaZastave zemalja-učesnica Evroazijskog ekonomskog saveza
Zastave zemalja-učesnica Evroazijskog ekonomskog saveza - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
Pratite nas
Lideri Rusije, Belorusije, Jermenije, Kahastana i Kirgizije obeležiće u sredu u Moskvi 10. godišnjicu potpisivanja Ugovora o Evroazijskom ekonomskom savezu. Sastanku u proširenom formatu prisustvovaće i predsednici Kube i Uzbekistana.
Među gostima neće biti samo članice EAES, već i partneri u Zajednici Nezavisnih Država. Za večeras je predviđena tradicionalna prijateljska večera za šefove delegacija ZND. Na događaj je pozvan i predsednik Kube, koji je u Rusiju stigao 7. maja.
Evroazijski ekonomski savez je međunarodno udruženje za ekonomske integracije, koje je formirano na bazi Carinske unije i Jedinstvenog ekonomskog prostora. Članice ovog saveza su Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgizija.
Ugovor o Evroazijskom ekonomskom savezu potpisali su 29. maja 2014. godine u Astani predsednici Rusije, Belorusije i Kazahstana. Stupio na snagu 1. januara 2015. godine.
Status država-članica EAES imaju Jermenija (od 2. januara 2015. godine), Belorusija, Kazahstan, Kirgistan (od 12. avgusta 2015. godine) i Rusija. Moldavija je 14. maja 2018. godine dobila status države-posmatrača. U decembru 2020. godine status posmatrača dodeljen je Uzbekistanu i Kubi.
Osnovni ciljevi Saveza su:
stvaranje uslova za stabilan razvoj ekonomija država-članica u interesima povećanja poboljšanja životnog standarda njihovog stanovništva;
formiranje jedinstvenog tržišta roba, usluga, kapitala i radnih resursa unutar Saveza;
sveobuhvatna modernizacija, saradnja i povećanje konkurentnosti nacionalnih ekonomija.
Teritorija zemalja EAES zauzima više od 20 miliona kvadratnih kilometara (14 odsto svetske površine). Broj stanovnika zemalja EAES je prema stanju od početka 2023. godine iznosio 185,4 miliona ljudi. Na kraju 2023. BDP zemalja Saveza iznosio je 2,4 triliona dolara, obim industrijske proizvodnje 1,4 triliona dolara, a obim poljoprivredne proizvodnje 135,6 milijardi dolara.
Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je u martu jubilarno zasedanje Evroazijskog ekonomskog saveza, povodom 10. godišnjice njegovog formiranja.
Lideri Evroazijskog ekonomskog saveza na sednici u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2023
RUSIJA
Lideri EAES odobrili deklaraciju o razvoju Saveza do 2045. godine
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala