- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lideri EAES odobrili deklaraciju o razvoju Saveza do 2045. godine

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Uđi u bazu fotografijaLideri Evroazijskog ekonomskog saveza na sednici u Sankt Peterburgu
Lideri Evroazijskog ekonomskog saveza na sednici u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2023
Pratite nas
Lideri zemalja koje su članice Evroazijskog ekonomskog saveza saglasili su se nakon današnjeg samita da odobre deklaraciju o daljem razvoju Saveza do 2030. godine i za period do 2045. godine, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
„Ova ideja je podržana, svi članovi Vrhovnog saveta su se saglasili da se deklaracija usvoji, a mi ćemo nakon našeg sastanka formalizovati odgovarajuću odluku. U suštini, deklaracija je novi programski dokument koji predviđa korake za povećanje zajedničkih napora u ključnim oblastima, a takođe su određene dodatne oblasti saradnje kao što su klimatska agenda, medicina, turizam i neke druge“, rekao je Putin.
Putin je dodao da se rast BDP-a očekuje i svim zemljama EAES.
„Sa zadovoljstvom konstatujemo da ove godine sve zemlje saveza beleže stabilan privredni rast. Tako je u Rusiji za prva tri tromesečja BDP povećan za tri odsto, a do kraja godine se očekuje 3,5 odsto. Rast BDP-a, i to prilično značajan, postoji i u drugim zemljama EAES“, istakao je Putin.
Prema statistikama koje je objavio Putin, za devet meseci rast BDP-a u Jermeniji biće više od 9 odsto, u Kazahstanu skoro 5 odsto, u Kirgiziji više od 4 odsto, a u Belorusiji – 3,5 odsto.
Istovremeno, prema njegovim rečima, „postoji povećanje bruto domaćeg proizvoda – i to značajnog – u drugim državama Evroazijskog ekonomskog saveza“.
On je dodao da je učešće nacionalnih valuta u trgovini u okviru Evroazijskog ekonomskog saveza već premašilo 90 odsto, a ova cifra će samo rasti.
Na današnjem sastanku razgovarano je o radu Saveza u proteklim godinama i perspektivama dalje saradnje. Među glavnim rezultatima sastanka bio je sporazum o slobodnoj trgovini između EAES i Irana, koji je potpisan na marginama samita.
Putin je takođe saopštio da su se lideri Saveza dogovorili da se jubilarni samit EAES održi u Moskvi 2024. godine, iako tokom sledeće godine predsedavanje Savezom preuzima Jermenija.
Članice Evroazijskog ekonomskog saveza su Rusija, Belorusija, Jermenija, Kazahstan i Kirgizija.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2023
RUSIJA
Putin: Mir i stabilnost u Evroaziji osnov za stvaranje novog svetskog poretka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala