- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Terzić za Sputnjik posle titule u Rusiji: Bilo je teško – uspeli smo!

© AFP 2023 / ERIC FEFERBERGZoran Terzić
Zoran Terzić - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2024
Pratite nas
Titulom se oprostio od mestra trenera Fenerbahčea, a zatim je u svojoj prvoj sezoni u Dinamu iz Kazanja odmah stigao do trofeja. Zoran Terzić, sinonim za šampionske pehare, govorio je za Sputnjik posle pobede svog tima u finalu prvenstva Rusije protiv Lokomotive.
Najtrofejniji srpski odbojkaški trener posle uspešnog posla u Fenerbahčeu, doneo je odluku da se preseli u Rusiju gde je već bio selektor ženske reprezentacije.
Dolazak u Dinamo Kazanj sa velikim ambicijama značio je da će taj klub morati da uloži mnogo truda i rada kako bi se rezultati videli. Sam Terzić u razgovoru za Sputnjik po dolasku za Kazanj rekao je da će njegovoj ekipi biti teško da se dokaže pored Dinama iz Moskve i Lokomotive, ali uspeli su!

Trnovit put do titule

Predvođne proslavljenim srpskim trenerom odbojkašice Dinama iz Kazanja u finalnoj seriji su savladale Lokomotivu i osvojile titulu.
„Bilo je teško, prvi put kad preuzmete ekipu sve je novo kad dođe novi trener. Ono što je bio najveći problem jeste to što je cela ekipa bila nova, samo jedan igrač je ostao od prošlogodišnje ekipe .Treba vremena da se sve uklopi da funkcioniše“, priča Terzić za Sputnjik.
Bio je to samo početak niza problema sa kojima se suočio po dolasku u klub.

„Imali smo problem i sa pozicijom dizača koja je bila problematična, Matvejeva koja je prvi dizač bila je povređena pred početak sezone, celo prvenstvo nije ni igrala. Plus problemi sa strankinjama. Odirali smo samo 40 odsto sa oba stranca, uglavnom su bile povrede ili su kasno došle. Zaista je sve bilo teško, ali uspeli smo“, ističe trofejni srpski stručnjak.

Kada je uspeo da reši prvi deo problema, Terzić je shvatio da njegove igračice nisu navikle na visoke ciljeve i teške, dramatične utakmice za titulu.
„Kroz sezonu nismo preterano obraćali pažnju na rezultat, trudili smo se da ekipu dovedemo na nivo da u plej-ofu odigramo najbolje.Tu je još jedan problem bio, gledao sam izjave igračica, sve su rekle da im je ovo prvi put da igraju finale, da osvajaju titulu i to definitivno jeste bio problem. Nismo imali igrače koji su navikli na takve utakmice, nego uglavnom igači koje su se borili za neko mesto. Pogotovo je iskusni Dinamo iz Moskve bio u prednosti, ali opet uspeli smo da zajedničkim snagama napravimo dobru priču koja je na kraju rezultirala titulom“, rekao je Terzić.

Rusija kao druga kuća

Pre titule, čak i da ona nije osvojena, Rusi su razgovarali sa srpskim trenerom povodom njegovog opstanka u Kazanju jer je već samim dolaskom on ispunio očekivanja.
„Od početka sezone rukovodstvo je bilo za to da se dogovirmo za sledeći period jer im se svidelo kako sve to izgleda, kako ekipa napreduje. Potpuno nevezano za rezultat predložili bi mi da ostanem, najveroatnije će biti tako“, ističe Terzić.
Osim što se uklopio sa ekipom i što je postao prvak jedan od razlog opstanka za Terzića je i samo mesto jer Rusiju smatra drugom kućom.
„Zemlja ljudi gde se osećam kao kod kuće, najbliže tome, na kraju krajeva, zato sam preuzeo i reprezentaciju. Emocije uvek postoje i prema klubu, ali reprezetacija se najviše vodi emocijama i vrlo je teško voditi drugu zemlju“, ističe srpski trener.
Imao je ponudu da vodi reprezentaciju Italije, ali je u više navrata istakao da u njegovom srcu ima mesta samo za Srbiju i Rusiju.
„Ne kažem da nikada neću voditi neku drugu, ali mislim da će biti mnogo teško da vodim nekoga osim Srbije i Rusije, emociju imam samo za te dve zemlje, dve himne koje u meni bude osećaj patriotizma“, istakao je Terzić.
Srpski trener Uskrs je proveo u Rusiji, a kao jedan od dodatnih razloga zašto Srbi vole da rade u ovoj zemlji ističe i iste običaje i proslavu praznika.
„Ovde je ista priča kao kod nas, to je jedan dodatak koliko odgovara nama Srbima da radimo ovde jer su običaji isti, praznici se obeležavaju i poštuju“, zaključio je razgovor za Sputnjik Zoran Terzić.
Dušan Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2024
SPORT
Trener je u Vlahoviću ponovo potražio alibi za neuspeh
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala