- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija počinje proizvodnju raketnih sistema srednjeg i kraćeg dometa

© Sputnik / Vitaliy BelousovMinistarstvo spoljnih poslova Rusije
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2024
Pratite nas
Moskva, kao odgovor na neprijateljske korake Vašingtona, ubrzava razvoj i počinje proizvodnju raketnih sistema srednjeg i kraćeg dometa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
„Kao odgovor na akcije Sjedinjenih Američkih Država, Rusija intenzivira razvoj i počinje proizvodnju sličnih raketnih sistema. Prilikom potencijalnog donošenja odluke o raspoređivanju takvog naoružanja, geografiju njihovog raspoređivanja sami ćemo odrediti", ističe se u saopštenju.
Oni su primetili da su SAD, u nastojanju da povećaju višestruke pretnje Rusiji, otvoreno krenuli putem razmeštanja kopnenih sistema sa raketama srednjeg i kraćeg dometa u različitim regionima, što je ranije bilo zabranjeno Sporazumom o raketama srednjeg i kratkog dometa. Tada je Vašington namerno uništio ovaj sporazum, a zatim odmah intenzivirao razvoj i testiranje projektila ove klase. Pored toga, SAD su počele da formiraju specijalizovane jedinice u različitim regionima i da rade na stvaranju neophodne infrastrukture.
Sada Amerikanci prebacuju ove raketne sisteme u Evropu i azijsko-pacifički region, „navodno, tokom trajanja vežbi sa saveznicima“, što ukazuje da je proizvodnja i testiranje ovog naoružanja u punom jeku, objašnjavaju u ministarstvu.
„Otvoreno kažemo: kad god i gde god se pojave kopnene rakete srednjeg i kratkog dometa, američke proizvodnje, imamo pravo da odgovorimo istom merom, što će značiti ukidanje jednostranog ruskog moratorijuma na raspoređivanje ovih sistema naoružanja“, zaključili su u Ministarstvu inostranih polova Rusije.
Sistem Iskander u akciji u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2024
RUSIJA
Rusija: Ohladićemo „vruće glave“ na Zapadu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala