- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bela kuća: Netanijahu se složio da prelaz Kerem Šalom bude otvoren za pomoć

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2024
Pratite nas
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je predsedniku SAD Džozefu Bajdenu da će obezbediti da prelaz Kerem Šalom između Izraela i Gaze bude otvoren za humanitarnu pomoć, saopštila je Bela kuća.
U saopštenju se ističe da je Bajden u razgovoru sa Netanijahuom ponovio "jasan stav o Rafi", preneo je Rojters.
Kako su prethodno javili svetski mediji, Bajden je ponovio u telefonskom razgovoru sa Netanijahuom zabrinutost SAD zbog invazije na Rafu, gde se sklonilo više od milion civila iz drugih delova Pojasa Gaze i zatražio hitno otvaranje prelaza Kerem Šalom ka Pojasu Gaze kako bi humanitarna pomoć mogla da stiže u tu palestinsku enklavu.
Bajden je rekao da veruje da je postizanje prekida vatre sa Hamasom najbolji način da se zaštite životi izraelskih talaca u Gazi, preneo je AP pozivajući se na neimenovanog portparola Bele kuće.
Razgovor je vođen nekoliko sati pre nego što će Bajden ugostiti jordanskog kralja Abdulaha Drugog na privatnom ručku u Beloj kući.
Netanijahu je juče odbacio međunarodni pritisak da zaustavi rat u Gazi poručivši da ako Izrael bude primoran da bude sam, ostaće sam.
"Kažem svetskim liderima: nikakav pritisak, nikakva odluka bilo kog međunarodnog foruma neće sprečiti Izrael da se brani", rekao je on, govoreći na engleskom i istakao "nikada više je sada".
Izraelski tenk - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2024
SVET
Izraelska vojska počela evakuaciju palestinskih civila iz Rafe, sprema se ofanziva
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala