- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Izraelska vojska počela evakuaciju palestinskih civila iz Rafe, sprema se ofanziva

© AP Photo / Tsafrir AbayovIzraelski tenk
Izraelski tenk - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2024
Pratite nas
Izraelska vojska (IDF) počela je evakuaciju palestinskih civila iz Rafe na jugu Pojasa Gaze pre otpočinjanja ofanzive na taj grad, javio je danas izraelski vojni radio.
Izraelska vojska nije zvanično potvrdila tu informaciju, prenosi Rojters.
Radio je javio da je evakuacija trenutno fokusirana na nekoliko perifernih okruga Rafe iz kojih će Palestinci biti upućeni u naselja sa šatorima u obližnjem Kan Junisu i El Muvasiju.
Istovremeno, „Tajms of Izrael“ piše da IDF poziva Palestince da se evakuišu iz istočnih naselja Rafe pred planiranu ofanzivu.
Kako se navodi, civili se pozivaju da se evakuišu u proširenu humanitarnu zonu u oblastima El Mavasija i Kan Junisa.
Više od milion Palestinaca našlo je utočište u Rafi, gde su se sklonili od sukoba u ostalim delovima Pojasa Gaze, a zapadne zemlje i Egipat izrazile su ozbiljnu zabrinutost da bi izraelska ofanziva na taj grad dovela do velikog broja civilnih žrtava.

Galant rekao Ostinu da Izrael mora da pokrene ofanzivu na Rafu

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Lojdom Ostinom da Izraelu nije preostalo ništa drugo nego da pokrene ofanzivu na Rafu nakon raketnog baraža iz tog grada na položaje izraelske vojske na granici.
Galant je tokom noćašnjeg razgovora detaljno opisao napore Izraela da postigne sporazum za oslobađanje talaca i privremeni prekid vatre, navodeći da u ovoj fazi Hamas odbija svaki predlog koji bi to omogućio postizanje dogovora, saopštila je Galantova kancelarija, preneo je „Tajms of Izrael“.
Galant je zahvalio Ostinu na bliskoj saradnji i naglasio da SAD imaju važnu ulogu u pregovorima za oslobađanje talaca koje drži Hamas.
Tri izraelska vojnika su poginula, a 11 njih je ranjeno u nedelju u Izraelu u raketnom napadu Hamasa iz Rafe na trupe stacionirane na granici u blizini Kerem Šaloma. Kao odgovor, Izrael je zatvorio prelaz kroz koji prolaze kamioni humanitarne pomoći.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala