- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Za Dan pobede nad fašizmom – 28 parada po celoj Rusiji

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaParada povodom Dana pobede nad fašizmom na Crvenom trgu u Moskvi
Parada povodom Dana pobede nad fašizmom na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2024
Pratite nas
Više od devet hiljada vojnika, među kojima i učesnici specijalne vojne operacije, 75 jedinica naoružanja i vojne tehnike, kao i avijacija, učestvovaće na Paradi pobede 9. maja u Moskvi, koja se već uveliko sprema za Dan pobede nad fašizmom, koji ostaje simbol jedinstva ruskog naroda, snage ruske armije i moći države.
U sastavu pešadijske kolone biće pukovi, bataljoni, čete iz različitih rodova vojske, suvorovski, nahimovski, kadetski i muzički institut, žene-vojnici, kozaci i vojni orkestri. Crvenim trgom će tradicionalno proći istorijska tehnika iz Drugog svetskog rata, kao i najsavremenije naoružanje. Iako još nije zvanično objavljeno koja vojna tehnika će prodefilovati, očekuje se da će publika moći da vidi tenkove T-72B3M, T-90M „proriv“, kao i „armate“, oklopna pešadijska vozila BMP-3, oklopne transportere BTR-80, pokretne rampe za lansiranje raketa novog raketnog sistema „iskander-M“, samohodne artiljerijske haubice "Msta", protivavionske i protivraketne sisteme „buk“, raketne sisteme „jars“, sisteme S-400 i drugu tehniku.
Ove godine će parade biti organizovane u 28 gradova Rusije. Učestvovaće više od 50 hiljada ljudi i oko hiljadu primeraka naoružanja i vojne tehnike.
Zbog rizika od terorističkih napada ukrajinskih snaga i napada ukrajinskih dronova u regionima Rusije koji se nalaze u blizini granice sa Ukrajinom otkazane su vojne parade i vatrometi, i to u Kurskoj, Brjanskoj, Belgorodskoj, Pskovskoj i Rjazanskoj oblasti, kao i na Krimu. Uprkos tome, svi ti regioni će odati počast ratnim veteranima, kao i svojim precima koji su svoje živote dali za slobodu zemlje. I u tim delovima zemlje održaće se svečanosti u različitim formatima i dostojanstveno će se proslaviti 79. godišnjica pobede nad fašizmom.
Dan pobede je za Ruse poseban događaj koji čuva uspomenu na herojsku prošlost zemlje i cenu koju je ruski i sovjetski narod morao da plati za pobedu. To je jedan od najvažnijih istorijskih datuma, jer u Rusiji nema porodice čiji član nije poginuo u ratu. Pobedu nad fašizmom ruska vojska i ruski narod su platili ogromnim žrtvama. Stradalo je oko 27 miliona ljudi, a milioni su ostali invalidi.
© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaOve godine akcija „Besmrtni puk“ biće otkazana u Rusiji iz bezbednosnih razloga, ali će šetnje biti organizovana u oko 60 zemalja širom sveta
Besmrtni puk u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2024
Ove godine akcija „Besmrtni puk“ biće otkazana u Rusiji iz bezbednosnih razloga, ali će šetnje biti organizovana u oko 60 zemalja širom sveta

Marš „Besmrtnog puka“ neće stati

Pripreme za ovaj veliki dan su u Rusiji počele nedeljama ranije. Vojska se uvežbava na vojnom poligonu Alabino, nedaleko od Moskve. Prve probe se odvijaju na takozvanom paradnom poligonu, koji je po dimenzijama jednak Crvenom trgu. Uvežbavaju se svi delovi predstojeće parade – defile paradnih jedinica pešadije, prolazak vojne tehnike, kao i avijacije, a zatim se probe održavaju i u Moskvi, gde će 9. maja biti održana centralna svečanost, sa čije se govornice narodu Rusije tradicionalno obraća i predsednik zemlje i vrhovni komandant – Vladimir Putin.
Paradu na Crvenom trgu sa tribina tradicionalno prati državni i vojni vrh zemlje, diplomate i druge zvanice, a glavne zvezde su – ratni veterani.
To je poseban dan kada se u zemlji održavaju brojne svečanosti - koncerti, izložbe, priredbe i druge tematske manifestacije.
Marš „Be­smrt­nog pu­ka”, od­no­sno tra­di­ci­o­nal­no oku­plja­nje gra­đa­na ko­ji nose fotografije svo­jih pre­da­ka ko­ji su ži­vo­te da­li za slobodu svoje zemlje, otkazan je u Rusiji iz bezbednosnih razloga, ali će šetnje biti organizovana u oko 60 zemalja širom sveta.
„Bez obzira na to što neće biti šetnje ‘Besmrtnog puka’ postoje varijante koje će nam pomoći da možda još masovnije proslavimo naš omiljeni, naš voljeni praznik. Mislim da je svima jasno šta je izazvalo ovu odluku - bezbednost naših građana mora da bude na prvom mestu. Dakle, ti formati koje ćemo ponuditi mislim da će se dopasti svima, jer su veoma raznovrsni – imaćemo ‘Besmrtni puk na automobilu’, i to ne samo na službenom, nego i na privatnom, kada svako može da portret svog pretka - veterana stavi na zadnje, desno bočno staklo, tako da ne ometa preglednost vozača“, kaže Natalija Šadrina, šef Izvršnog komiteta Besmrtnog puka Rusije.
Ona podseća da je prošle godine podržana akcija „Besmrtni puk na majicama“, kada su mnoge porodice šetale sa portretima svojih heroja na odeći i sigurna je da će i ovog puta taj format početi da živi.
Šadrina napominje da će „Besmrtni puk“ ove godine trajati od 1. do 12. maja i poziva javnost da ovu akciju u tom periodu podrže i na društvenim mrežama.
Ipak, akcija „Georgijevska lenta“ neće izostati. Po tradiciji, akcija je još u aprilu startovala u moskovskim prostorijama medijske grupe „Rosija sevodnja“, kojoj pripada i Sputnjik.
Crno-narandžasta traka koja se nosi na reveru postala je simbol hrabrosti, otpora i pobede nad fašizmom, a u Srbiji je još i simbol jedinstva sa ruskim narodom.
Georgijevska traka predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola Dana pobede i odavno je prešla granice Rusije i bivšeg SSSR-a.
Ove godine trake će se deliti u 35 stranih država, mada je u nekim rusofobnim zemljama poslednjih godina zakonom zabranjena, uključujući Ukrajinu, Letoniju, Litvaniju, Moldaviju i Estoniju.

Zašto je 9. maj tako značajan

Dan pobede nad fašizmom obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je kapitulacijom nacističke Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.
Prva Parada pobede na Crvenom trgu u Moskvi u čast pobede SSSR-a nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu održana je 24. juna 1945. godine. Tom paradom je komandovao maršal Konstantin Rokosovski, a raport od njega nije primio Josif Staljin, kako se očekivalo, već maršal Georgij Žukov, koji je sa svojom armijom ušao u Berlin. Taj trenutak ovekovečen je spomenikom, koji je posvećen Žukovu, ispred Istorijskog muzeja pred zidinama Kremlja.
U legendarnoj paradi pobednika na Crvenom trgu učestvovali su svi koji su se borili u blizini Moskve i branili Lenjingrad, borili se kod Staljingrada, oslobađali Evropu i jurišali na Berlin. U čast svakog bataljona orkestar je svirao poseban marš.
Vrhunac parade je bio bacanje 200 zaplenjenih zastava fašističkih snaga kod Mauzoleja na Crvenom trgu. Uz aplauz gledalaca, prva je bila bačena zastava bataljona lične Hitlerove straže. Da bi se naglasilo gađenje prema neprijatelju, zastave Vermahta su vojnici nosili u rukavicama, koje su posle parade spaljene.
Obeležavanje 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
RUSIJA
Rusija pozvana na godišnjicu iskrcavanja saveznika u Normandiji; Kremlj: Glavni praznik – Dan pobede
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala