- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija pozvana na godišnjicu iskrcavanja saveznika u Normandiji; Kremlj: Glavni praznik – Dan pobede

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaObeležavanje 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji
Obeležavanje 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Pratite nas
Rusija je pozvana na obeležavanje 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji 6. juna, saopštila je agencija Frans pres, pozivajući se na organizatore ceremonije.
U saopštenju se dodaje da, uzimajući u obzir okolnosti, ruski predsednik Vladimir Putin nije pozvan.
„Međutim, Rusija je pozvana i biće predstavljena, kako bi se odalo poštovanje značaju učešća i žrtvi sovjetskog naroda, kao i njegovom doprinosu pobedi 1945. godine“, saopšteno je agenciji iz kompanije „Mission Libération“, koja organizuje ceremoniju.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je danas na brifingu da Moskva još nije dobila zvaničan poziv Francuske za obeležavanje 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, kao i da organizatori događaja nisu zvanično obavestili Rusiju o odluci da na ceremoniju ne pozovu ruskog predsednika Putina.
„Iako, ne moraju čak ni da se opterećuju zbog toga. Glavni praznik je Dan pobede u Moskvi 9. maja“, istakao je Peskov.
Prethodno, lider francuske partije „Patriote“ Florijan Filipo, ocenio je da Rusija obavezno mora biti pozvana na taj događaj, kao i da je ruski narod podneo najviše žrtava u borbi protiv nacističke Nemačke.
Ranije, Putin je, govoreći o odsustvu pozivnice na događaje povodom 75. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji u Drugom svetskom ratu, izjavio da ni Rusija takođe ne poziva svakog i uvek, kao ni da on nije dežuran gost, te da ima dovoljno obaveza u Rusiji.
Saveznička vojska je počela da se iskrcava na severu Francuske, u Normandiji, 6. juna 1944. godine, otvorivši drugi front protiv nacističke vojske u Evropi. Iskrcavanje je bilo najveća desantna operacija u istoriji.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala