Uskršnja trpeza u Rusiji: Tri neizostavna jela /foto/
© Sputnik / Evgeniя Novoženina
/ Pratite nas
Uskrs u Rusiji oduvek je bio porodični praznik. U toj zemlji pripremaju se posebna jela koja se osveštavaju u crkvi u vaskršnjoj noći.
Jela koja u Rusiji čine neizostavni deo svečane uskršnje trpeze su, osim šarenih jaja, bogato ukrašeni kulič i sirna pasha.
Bogata trpeza je osmišljena tako da naglasi važnost tog praznika.
© Sputnik / Vitaliй BelousovOsveštavanje uskršnjih kuliča i jaja
Osveštavanje uskršnjih kuliča i jaja
© Sputnik / Vitaliй Belousov
Kulič je tradicionalni uskršnji kolač koji se pravi od brašna, sa dodatkom kvasca i vode ili mleka.
© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaKulič - tradicionalni uskršnji kolač se pravi od brašna, sa dodatkom kvasca i vode ili mleka. Od začina se mogu dodati vanila, kardamon, muskatni oraščić, zatim malo šećera i dosta sitno seckanog suvog voća i grožđica.
Kulič - tradicionalni uskršnji kolač se pravi od brašna, sa dodatkom kvasca i vode ili mleka. Od začina se mogu dodati vanila, kardamon, muskatni oraščić, zatim malo šećera i dosta sitno seckanog suvog voća i grožđica.
© Sputnik / Alekseй Malьgavko
/ U kolač se mogu dodati vanila, kardamon, muskatni oraščić, šećer i dosta sitno seckanog suvog voća i grožđica.
Kulič pashalьnый drožževoй — 4 samыh vkusnыh recepta https://t.co/0xTIfLPLC0 pic.twitter.com/w2R6RADT5H
— Irina Kozina (@kozinairyna) April 30, 2021
Sirna pasha je tradicionalni vaskršnji desert u obliku zarubljene piramide koja simbolizuje Grob Gospodnji. Na poslastici se ispisuje „HV“, odnosno prva slova sintagme Hristos vaskrse kojom se pravoslavni vernici na taj dan pozdravljaju.
Osnovne sastojke za sirnu pashu čine tvorog (ruski mladi sir), maslac, kisela ili slatka pavlaka i suvo grožđe. U ovaj slatkiš dodaju se orašasti plodovi i kandirano voće.
#recept Zavarnaя tvorožnaя pasha https://t.co/A6ZlB26XJN pic.twitter.com/OtZeaEL9dH
— KyharNet (@kyhar_net) August 8, 2020
Za pripremu pashe potreban je tradicionalni drveni kalup koji se naziva pasočnica.