00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
ORBITA KULTURE
16:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
I pradeda Viktora Troickog zadužio Srbiju
06:55
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Aleksandar Prvi Karađorđević“
16:00
30 min
MILJANOV KORNER
Realnost je da se Partizan i Zvezda bore za mesto u plej-inu
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Rozanov“
17:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Uskršnja trpeza u Rusiji: Tri neizostavna jela /foto/

© Sputnik / Evgeniя Novoženina / Uđi u bazu fotografijaUskršnja trpeza
Uskršnja trpeza - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2024
Pratite nas
Uskrs u Rusiji oduvek je bio porodični praznik. U toj zemlji pripremaju se posebna jela koja se osveštavaju u crkvi u vaskršnjoj noći.
Jela koja u Rusiji čine neizostavni deo svečane uskršnje trpeze su, osim šarenih jaja, bogato ukrašeni kulič i sirna pasha.
Bogata trpeza je osmišljena tako da naglasi važnost tog praznika.
© Sputnik / Vitaliй BelousovOsveštavanje uskršnjih kuliča i jaja
Osveštavanje uskršnjih kuliča i jaja - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
Osveštavanje uskršnjih kuliča i jaja
Kulič je tradicionalni uskršnji kolač koji se pravi od brašna, sa dodatkom kvasca i vode ili mleka.
© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaKulič - tradicionalni uskršnji kolač se pravi od brašna, sa dodatkom kvasca i vode ili mleka. Od začina se mogu dodati vanila, kardamon, muskatni oraščić, zatim malo šećera i dosta sitno seckanog suvog voća i grožđica.
Kulič - tradicionalni uskršnji kolač se pravi od brašna, sa dodatkom kvasca i vode ili mleka. Od začina se mogu dodati vanila, kardamon, muskatni oraščić, zatim malo šećera i dosta sitno seckanog suvog voća i grožđica. - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
Kulič - tradicionalni uskršnji kolač se pravi od brašna, sa dodatkom kvasca i vode ili mleka. Od začina se mogu dodati vanila, kardamon, muskatni oraščić, zatim malo šećera i dosta sitno seckanog suvog voća i grožđica.
U kolač se mogu dodati vanila, kardamon, muskatni oraščić, šećer i dosta sitno seckanog suvog voća i grožđica.
Sirna pasha je tradicionalni vaskršnji desert u obliku zarubljene piramide koja simbolizuje Grob Gospodnji. Na poslastici se ispisuje „HV“, odnosno prva slova sintagme Hristos vaskrse kojom se pravoslavni vernici na taj dan pozdravljaju.
Osnovne sastojke za sirnu pashu čine tvorog (ruski mladi sir), maslac, kisela ili slatka pavlaka i suvo grožđe. U ovaj slatkiš dodaju se orašasti plodovi i kandirano voće.
Za pripremu pashe potreban je tradicionalni drveni kalup koji se naziva pasočnica.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala