Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zapad je odabrao dane kada će opet da napadne Srbiju

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Srbije
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2024
Pratite nas
Guranje Prištine u Savet Evrope i pokušaj žigosanje Srba kao genocidne nacije kroz nametanje lažnog tumačenja događaja u Srebrenicu iz 1995. godine u Ujedinjenim nacijama, i sve to u par dana razmaka su deo sinhronizovane akcije zapadnih snaga koje na ovaj način nastavljaju agresiju započetu 1999. godine mišljenja je Danijel Igrec.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najteža nedelja za srpski narod biti od ponedeljka 13. maja do petka 17. maja. Kako je rekao, očekuje se da će najverovatnije glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija biti 13. maja, dok će Komitet ministara Saveta Evrope glasati o prijemu tzv. Kosova u tu organizaciju 16. ili 17. maja.

Osmišljen udar na Srbe

Danijel Igrec, spoljnopolitički komentator, kaže da nema nikakve dileme da su procesi učlanjivanja Prištine u Savet Evrope i usvajanja rezolucije UN o Srebrenici direktno upereni protiv Srbije i njenih državnih i nacionalnih interesa.

„To je način da se naša zemlja kazni zbog suverene i nezavisne politike koju vodi, politike očuvanja vojne neutralnosti i neuvođenja sankcija Rusiji, zbog politike odbrane KiM i odbijanja da se pokorimo briselskim ultimatumima. Ovi procesi, osmišljeni su i inicirani od strane istih onih političkih centara, koji su 1999. godine pokrenuli nelegalnu NATO agresiju protiv SRJ i srpskog naroda, podržali separatizam Albanaca na KiM i kumovali proglašenju tzv. nezavisnosti Kosova. Ono što su započeli tada, po svaku cenu žele sada da dovrše tako što će kompletan srpski etnički i nacionalni prostor da stave pod trajnu kontrolu Zapadne vojne alijanse,“ ističe Igrec.

Ključne etape, po njemu, na tom putu su im KiM i Republika Srpska, koje po svaku cenu pokušavaju da odvoje od Srbije - Kosovo tako što će ga otrgnuti iz državnopravnog okvira Srbije, a Republiku Srpsku ubrzanim razvlašćivanjem i utapanjem u unitaristički NATO protektorat pod nadzorom nametnutih tzv. visokih predstavnika.

Pokušaj kažnjavanja Srba

„To su glavni ciljevi političke agresije, a guranja Prištine u SE i žigosanje Srba kao genocidne nacije kroz nametanje lažnog tumačenja događaja u Srebrenicu iz 1995. samo su oruđa te agresije. Način na koji je pokrenuta procedura ulaska Kosova u SE, kao i usvajanje rezolucije o Srebrenici, pokazuje jedan bestijalan odnos vodećih zapadnih zemalja prema međunarodnim normama i Povelji UN. Kosovo se ubacuje u SE iako nije država i ne ispunjava nijedan uslov iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, dok se rezolucija o Srebrenici usvaja mimo znanja i saglasnosti predstavnika srpskog naroda u BiH, jednostrano i bez poštovanja procedura koje propisuju Dejtonski sporazum i Povelja UN,“ dodaje on.
Važno je naglasiti, napominje sagovornik Sputnjika, da kreatori ove rezolucije u njenom tekstu zloupotrebljavaju pojam genocida i traže da se zabrani veličanje pojedinaca koji su osuđeni za genocid, kao i „drugih aktera odgovornih za genocid“.
„Korišćenje ovako dvosmislenih izraza ostavlja prostor da se rezolucija sutra tumači kao akt kojim se poziva na zabranu postojanja Republike Srpske. Ovo jasno ukazuje na stvarne namere inicijatora ove rezolucije. Njihov kratkoročni cilj je da ovom rezolucijom diskredituju političko rukovodstvo Republike Srpske, dehumanizuju njene institucije i svaki budući potez koji Banjaluka preduzima u odbrani Dejtonskog sporazuma okvalifikuju kao remetilački“, objašnjava Igrec.

Planovi i ciljevi

Dugoročni cilj je po njegovom mišljenju, da se ova rezolucija iskoristi kako bi se otvorilo pitanje revizije Dejtonskog sporazuma i da se na osnovu takozvane doktrine o nepriznavanju entiteta koji su nastali na genocidu i ratnim zločinima, ospore međunarodni položaj, ali i samo postojanje Republike Srpske čiji je državni karakter nedvosmisleno potvrđen u Dejtonu.
„ Ono što ohrabruje jeste iskazana spremnost državnog rukovodstva, ali i većine građana Srbije da se odupru pritiscima, i iskažu jasno protivljenje prljavoj političkoj kampanji koja se sa Zapada preduzima protiv Srba. Nepristajanje na ucene i podvale bila je i jedna od ključnih poruka novog premijera Srbije, gospodina Vučevića, koji je nedvosmisleno rekao da će očuvanje teritorijalne celovitosti na KiM, podrška Republici Srpskoj i izbalansirana spoljna politika biti glavni prioriteti nove Vlade Srbije. Takav jasan državnički stav je preduslov za postizanje širokog nacionalnog jedinstva koje nam je sada neophodno,“ zaključuje on.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2024
SRBIJA
Vučić: Najteža nedelja za srpski narod od 13. do 17. maja; Zapad Srbiji ne diktira šta da radi
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala