Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Najteža nedelja za srpski narod od 13. do 17. maja; Zapad Srbiji ne diktira šta da radi

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najteža nedelja za srpski narod biti od ponedeljka 13. maja do petka 17. maja.
Kako je rekao, očekuje se da će najverovatnije glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija biti 13. maja, dok će Komitet ministara Saveta Evrope glasati o prijemu tzv. Kosova u tu organizaciju 16. ili 17. maja.
"Najverovatnije će Savet Evrope doneti odluku 17. maja ujutru. Svakako će nam to biti najteža nedelja, od 13. do 17. maja. Tabliraće rezoluciju o Srebrenici 9. maja kako se to kaže, ovi kosponzori - Nemci kao glavni, Amerikanci kao pomagači. Teško da će 10. maja da stignu da glasaju, tako da 13. maja najverovatnije".
Vučić je to rekao predsedniku republike Srpske Miloradu Dodiku na putu ka mestu gde će biti postavljen kamen temeljac i početi radovi na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona.

Nemci vode brutalnu kampanju za prijem Prištine u Savet Evrope

Dodao je da je situacija povodom prijema tzv. Kosova u Savet Evrope neizvesna, ali da Nemci vode brutalnu kampanju za prijem Prištine.
"Imaće između 29 i 33 glasa, a 31 im je potrebna većina, tako da je sve na ivici", kazao je predsednik Srbije.
On je naglasio da će Srbija nastaviti da se bori, ali da ne može da se meri sa Nemačkom, Francuskom i ostalima.
On je ocenio i da se Priština bavi trikovima oko Zajednice srpskih opština, kako bi ubedili Monako, Francusku, Italiju da rade nešto po tom pitanju, pošto su im potrebni njihovi glasovi za prijem.
Vučić je dodao da ga popodne očekuju razgovori i konferencijski pozivi sa više svetskih gradova.
"Moramo da razgovaramo i sa Palauom, Samoom, Tongom. Danas očekujem neke rezultate pa da vidimo kako ćemo dalje po tom pitanju", rekao je on.

Zapad ne diktira Srbiji šta da radi

Vučić je izjavio da Srbiju od susednih zemalja razlikuje to što joj Zapad ne diktira šta treba da uradi i poručio da je Srbija slobodna i nezavisna zemlja i da će takva i ostati.

"Vlade u regionu gde god se pojave, da bi naglasile razliku između sebe i Srbije, kažu 'Mi smo sve ispunili, sve što ste nam poslali faksom i mejlom, mi smo sve ponovili i 100 odsto smo saglasni s vama'. I oni sad valjda misle da je mene sramota. A ja se pitam, šta će vam vlada uopšte. Vi to lepo dobijete iz Brisela, faks ili mejl, samo prihvatite, prihvatili smo mejl, primili smo faks i sve je u redu, što birate vlade uopšte", poručio je.

"Srbija je slobodna i nezavisna zemlja i ostaće tako", rekao je Vučić.
Vučić je, odgovarajući na pitanja o formiranju Vlade Srbije, izjavio da je važno da nova vlada bude srpska i da sprovodi srpske interese, ali i da u novom sastavu vlade ima brojnih interesa.
Na pitanje da li misli da će Vlada biti formirana do kraja dana, on je rekao da to ne zna i da nema razlike da li će biti formirana danas ili sutra.
Komentarišući saopštenje Stejt departmenta o sastavu vlade, Vučić je rekao da to za nas nije lepa vest, ali da se nada dobrim odnosima sa američkim partnerima.
"Nisam sretan, ali kada neko uvede sankcije, šta treba - da pognemo glavu i kažemo ne sme da bude ništa. Milorada Dodika je birao narod, poštujem volju naroda. Čuo sam primedbe i evrofanatika, ali su bili pristojni da ne govore javno. Važno je da vlada bude srpska i da sprovodi srpske interese", rekao je Vučić.

Doplatićemo ljudima sa KiM za prevoz do prelaza, da mogu da podignu novac

Vučić je najavio da će Beograd Srbima sa KiM i svima koji primanja ostvaruju u dinarima, doplaćivati za prevoz do administrativnih prelaza, kako bi na automatima i bankama mogli da podignu novac.
"Platićemo 2.500, platićemo i 5.000 dinara više pa ćemo im na Brnjaku i Jarinju, ali i Merdaru i u Končulju postaviti automate, banke i drugo i plaćaćemo prevoz. Život Srbima postaje nesnosan i za to su krivi i Priština i oni koji su zajedno sa nama potpisali sporazum", rekao je Vučić.
On je rekao da je odluka Prištine o dinaru bezobzirnost i nestvarno foliranje onih koji se prave da ne razumeju o čemu je reč. Priština donese protivpravnu odluku i svi se slože, a onda vas zovu na razgovor i prihvate sve postulate Prištine koje je implementirala i ako to ne prihvatite, kažu - dve strane nisu bile spremne za kompromis.
"To je kao da ste me lupili motkom po glavi, a neko treći dođe i kaže nisu obe strane htele da se zaustave. Nećemo postići nikakav dogovor u vezi dinara, već tražimo rešenje kako da isplaćujemo plate i penzije našem narodu i nećemo da učestvujemo u nečemu što nije pravno. Ne pada nam na pamet", rekao je Vučić.
Dodao je da ako hoće da omoguće ljudima da primaju plate i penzije, da je to u redu, ali oni ne žele ni logične stvari da prihvate.
"Ako neće državnoj banci da daju licencu, neće ni privatnoj, jer je srpska. Svi znamo ko na divljački način pokušava da spreči Srbe da ostvare svoja elementarna prava", rekao je Vučić.
Dodao je i da strane države trenutno rade na ukidanju kaznenih mera Prištini, a da u tome prednjače Baltičke zemlje i Nemačka.

Srećan sam što ću ugostiti predsednika Kine, velikog prijatelja Srbije

Vučić je rekao da je veoma srećan i ponosan što će ugostiti predsednika Kine Si Đinpinga 7. i 8. maja, koji je, kako je istakao, veliki vođa i veliki prijatelj Srbije.
Vučić je izrazio zahvalnost što je Kina uvek podržavala teritorijalni integritet Srbije.
On je rekao da će to činiti i Srbija kada je Tajvan u pitanju, odnosno, kako je rekao, Tajvan je deo Kine i nema nikakvih pitanja.
Vučić je istakao i da Srbija i Kina imaju mnogo zajedničkih interesa, da sarađuju na brojnim projektima i izrazio očekivanje da će biti novih investicija kineskih kompanija u našoj zemlji kao što je Ziđin.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala