- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Hoće li Rusija otvoriti vojnu bazu u Africi

© Sputnik / Stanislav Krasilnikov / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnik u zoni SVO
Ruski vojnik u zoni SVO - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2024
Pratite nas
Otvaranje ruske vojne baze u Centralnoafričkoj republici ojačaće poziciju Rusije u regionu i potvrditi strateške odnose između zemalja, a osiguraće i bezbednost te afričke zemlje, koja se decenijama, od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine, suočavala sa nasiljem i političkom nestabilnošću, uključujući i šest vojnih udara.
Pregovori o raspoređivanju baze traju već duže vreme, a predsednik Centralnoafričke republike (CAR) Faustin Arkanž Tuadera rekao je da se analiziraju mogućnosti za lociranje ruske vojne baze u istočnom regionu zemlje jer će to pomoći da se osigura bezbednost granica.
On je naglasio i da su ruski vojni instruktori pomogli Bangiju da obuči više od 10 hiljada mladih vojnika, a takođe stručnjaci iz Rusije su pružali podršku vojnicima iz Centralnoafričke republike vezano za patriotsko vaspitanje u zemlji.
„Mislim da su napravljeni određeni koraci u tom pravcu, jer su CAR i rukovodstvo te zemlje zainteresovani za proširenje vojne saradnje sa Rusijom. I sa ove tačke gledišta, pojava zvanične vojne baze, odnosno predstavništva Ministarstva odbrane je prilično ozbiljan korak, tim pre zbog aktuelnih događaja u geopolitičkoj areni. To je, svakako, prilično ozbiljna izjava Faustina Arkanža Tuadere, aktuelnog predsednika republike“, kaže Danil Štopov, ruski stručnjak za Afriku.
Trenutno je skoro 1.900 ruskih vojnih stručnjaka stacionirano u zemlji u bazi u Berengu, 80 kilometara od Bangija, glavnog grada Centralnoafričke Republike, a tamošnje vlasti su zatražile da se njihov broj poveća. Među njima su vojni stručnjaci različitih profila, kao i instruktori jedinica nacionalne policije i žandarmerije.
Zvaničnici te afričke zemlje su u više navrata govorili o svojoj zainteresovanosti i želji da Moskva bude uz njih jer, kako su isticali, ako ih Rusija danas napusti, „progutaće ih zapadnjaci“.
Fidele Guanđika, viši savetnik predsednika CAR ranije je potvrdio odluku vlade da se poveća vojno prisustvo Rusije u toj afričkoj zemlji i pozdravio je saradnju u oblasti odbrane sa Rusijom, ističući da se zahvaljujući pomoći Moskve zemlja više ne plaši puča, uprkos naporima NATO-a i Zapada da destabilizuju Afriku.
© AP Photo / Sergei ChirikovPredsednik Centralnoafričke republike Faustin Arkanž Tuadera je izjavio da se analiziraju mogućnosti za lociranje ruske vojne baze u istočnom regionu zemlje, jer će to pomoći da se osigura bezbednost granica.
Predsednik Centralnoafričke Republike Fosten Arkanž Tuadera i Vladimir Putin. - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2024
Predsednik Centralnoafričke republike Faustin Arkanž Tuadera je izjavio da se analiziraju mogućnosti za lociranje ruske vojne baze u istočnom regionu zemlje, jer će to pomoći da se osigura bezbednost granica.

Ruski vojni instruktori su već osigurali bezbednost CAR

Pitanje stvaranja vojne baze u CAR-u razmatraju Ministarstva odbrane dveju zemalja, kaže Štopov, dodajući da se na tu temu već vode „veoma ozbiljni razgovori“. Ukoliko se realizuje projekat stvaranja vojne baze na teritoriji Centralnoafričke republike situacija u zemlji će postati bezbednija, što će ojačati osnovu za zaštitu suvereniteta i povećanje blagostanja naroda Centralne Afrike.
„Iako je ovo izjava volje visokih zvaničnika, do realizacije treba preći određeni put i shvatiti čemu će služiti ta baza, to jest koja je njena osnovna svrha - da li će to biti prosto neko prisustvo ili će se pojavom određenih kontingenata rešavati zadaci i bezbednosni problemi ne samo Centralnoafričke republike, već i susednih zemalja. Istočni region CAR-a je prilično širok pojam. Ako uzmemo severoistočne teritorije zemlje, što je bliže Čadu i Sudanu, ovo je jedan kolosek, a ako se radi o teritoriji bliže Ugandi i Kongu to je malo drugačije. Od toga u kom će regionu baza biti raspoređena zavisiće i koji će zadaci biti dodeljeni kontigentima te baze“, kaže Štopov.
Prisustvo ruskih vojnih stručnjaka već je uticalo na situaciju u zemlji. Građanski rat je praktično okončan pobedom centralne vlade pod rukovodstvom predsednika Tuadera. Međutim, tenzije i dalje postoje u severnim delovima zemlje. Pobeda nad pobunjeničkom grupom zvanom „Seleka“, koju su pomogli ruski instruktori, omogućila je da se veliki broj vojnih rashoda iz državnog budžeta preusmeri u civilne svrhe.
Što je više stabilnosti u CAR, to se unutrašnja borba za moć i resurse tamo razvija. Velika grupa bliska predsedniku Tuaderi redovno se obraća Moskvi sa zahtevima za pomoć ne samo u vojnom smislu, ali u istoj vladi postoji još jedna struja koja nastoji da održi saradnju sa Francuskom i Sjedinjenim Državama.
„U suštini, sve što je bliže glavnom gradu - Bangiji je manje-više pod kontrolom, dok neke udaljenije regije ne kontrolišu centralne vlasti. Koliko mi je poznato, veći deo zemlje je i dalje pod kontrolom zvaničnog Bangija, a pre dolaska Rusije u CAR bila je druga situacija – tada je 80 odsto teritorije bilo u haosu zbog raznih banditskih formacija i političkih agendi, a sada se situacija promenila“, kaže ekspert.

Na redu je ekonomski razvoj zemlje

CAR i Rusija su 2018. potpisale vojni sporazum koji je otvorio put Moskvi za obuku oružanih snaga Bangija. Moskva je ranije isporučivala lako naoružanje snagama bezbednosti te afričke zemlje. Koliko će ruskih vojnika biti prebačeno u rusku bazu u CAR-u nije obelodanjeno.
Na pitanje kakva se može očekivati reakcija zapadnih zemalja, koje sebe smatraju hegemonima na afričkim prostorima, a pre svega Francuske, Štopov kaže da te zemlje „neće biti oduševljene pojavom ruske vojne baze na teritoriji Centralnoafričke republike“.
„U suštini, osim negodovanja i, možda, nekih izjava na našu adresu, mislim da je kasno nešto drugo očekivati“, dodao je ekspert.
Ruski eksperti kažu da bi baza mogla da postane centar ruskog uticaja i to ne samo vojnog. Štopov napominje da je Rusija pomogla da se očuva vlast u republici i bezbednosno stabilizuje situacija u zemlji, a da je sada na redu pomoć u razvoju zemlje.
„Sad je verovatno sledeći korak pružanje pomoći za ekonomski razvoj zemlje, odnosno privlačenje ruskog biznisa i tako dalje“, dodao je ekspert.
Bezbednosni problemi su, uz pomoć Rusije, rešeni i Centralnoafrička republika u tom smislu može poslužiti kao primer i drugim zemaljama u okruženju, zaključio je Štopov.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala