- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Odlaze moćne „četvorke“ – a šta Srbiji ostaje?

© Foto : FIBANikola Kalinić
Nikola Kalinić - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2024
Pratite nas
Iznenađenje za navijače Srbije za 1. maj: Nikola Kalinić više neće nositi dres reprezentacije. Sa činjenicom da već neko vreme ne računamo na Nemanju Bjelicu, da na spisku nema ni Marka Jagodića-Kuridže, da je Vladimir Lučić često povređen, ostaje pitanje: šta ostaje Srbiji na poziciji četiri?
Jedna od enigmi je upravo Lučić.
Iako nije u cvetu mladosti, bio je kapiten tima, zna se sa kolikim žarom nastupa za nacionalni tim i pitanje je da li će biti na spisku putnika za Olimpijske igre pre svega zbog brojnih povreda.
Lučić nije igrao na Svetskom prvenstvu u Manili zbog povrede, a na poziciji četiri ulogu su imali Filip Petrušev i mladi Nikola Jović. Pored njih pomagali su Boriša Simanić i Dejan Davidovac.
Među ovim momcima je najrealnije tražiti putnije za Olimpijske igre, a čini se da Petrušev i Jović imaju najbolje šanse da se nađu u Parizu, odnosno Lilu gde će se igrati košarkaški turnir. Isto tako, deluje da su njih dvojica opcija ne samo za OI, već i za godine pred nama na poziciji četiri.
Na sve to ne bi trebalo zaboraviti ni da je Dušan Beslać, momak koji igra za Avtodor u Rusiji, takođe bio na spisku reprezentacije za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025. godine i lepo se pokazao.
Možda možemo očekivati i da se Luka Mitrović nađe na spisku, pa da deli minutažu na poziciji pet i na poziciji četiri, a igrao je i jednu i drugu sa uspehom u karijeri.
Aleksej Pokuševski jeste izuzetno visok, do sada ga nismo videli u dresu reprezentacije, pa možda i on bude jedno od iznenađenja na poziciji krilnog centra u dresu reprezentacije, jer je pokazao kroz karijeru da može da igra na različitim mestima u timu.
Još jedna opcija iz NBA lige mogao bi da bude Tristan Vukčević za koga se prvo čeka da dobije papirološko pravo da zaigra za Srbiju, pa onda da vidimo da li će se naći u nekom narednom periodu na spisku. Naravno, jako je teško očekivati, gotovo nemoguće, da to bude na Olimpijskim igrama.
Bilo kako bilo, neće Srbiji biti lako da nadomesti Nikolu Kalinića, kao i prethodno Nemanju Bjelicu koji se penzionisao, a i nije nastupao za Orlove na poslednja dva velika takmičenja, pa se na njegov izostanak nekako već i naviklo.
Sada treba nadomestiti i Kalinića koji jeste igrao na Evropskom prvenstvu, ali nije na poslednjem Mundobasketu. Isto važi i za Jagodića-Kuridžu. Ranije je reprezentaciju napustio i trofejni Stefan Birčević.
Sada je vreme da mlađi preuzmu primat i da pre svega Jović i Petrušev nastave ono što su započeli u Manili.
A započeli su više nego uspešno!
Filip Petrušev - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2024
SPORT
Petrušev ogorčen na „ljude u sivom“: To se ne svira!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala