- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Namešten politički proces, uskraćeno mi je pravo na pravično suđenje

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2024
Pratite nas
U Sudu BiH održano je ročište u sudskom procesu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića pred Sudom BiH.
Danas nisu izvedeni svi materijalni dokazi, i biće nastavljeni na sledećem ročištu koje je zakazano za 22. maj. Sud nije prihvatio novinske članke kao dokaze.
Dokazuje se naša početna tvrdnja da je ovo namešten politički proces i pokušava se u nameštenu formu gurati sve i svašta, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, prenosi RTRS.
„Danas se opet izvode ponovi neki papiri, pod plaštom dokaza, a dokaz je ono što se prihvati kao dokaz, a ne što oni smatraju da jeste“, rekao je Dodik.
Istakao je da je nemoguće da stranica OHR-a bude verodostojna za stupanje na snagu neke odluke.
„To je dokaz u kakvoj BiH mi živimo, zato je možda dobro da idemo do kraja i da se vidi sva farsa koja je nameštena“, rekao je Dodik.
Istakao je da je sve "nakaradno po uzoru na Haški tribunal".
„Pravi se nekakva pompezna priča. Ulažu se neoverene kopije. Meni je uskraćeno pravo na pravično suđenje. Meni je ovde uskraćeno pravo da dokažem da nisam kriv“, poručio je Dodik.

Podrška Dodiku i Lukiću

Uoči ročišta ispred Suda BiH u Sarajevu danas se okupio veliki broj građana kako bi pružili podršku Dodiku i Lukiću.
Da neko želi da sačuva ovu zemlju, zaustavio bi ovaj cirkus u Sudu BiH, rekla je Snježana Novaković Bursać delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
„Ljudi u pravosuđu su postali alatke, sprovođenja tuđih namera. Stvari su veoma jasne. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik jeste naša najjača politička figura, ali on isto tako samo sprovodi volju naroda, od čije strane je legitimno izabran“, napominje Novaković Bursać, za RTRS ispred Suda BiH.
Ovo je postupak koji ima za cilj da ukloni predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, sa one funkcije na kojoj je, jer ga je birao narod, rekao je ispred Suda BiH predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.
Sudski proces pred Sudom BiH pokrenut je zbog navodnog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala