Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Iznenadni potez Rusije kojim se obesmišljava diverzija Zapada protiv Srba

© Sputnik / Braйan Smit / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2024
Pratite nas
Inicijativa Rusije za održavanjem vanredne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o BiH podneta je u prilog uspostavljanja mira i stabilnosti, i protiv pretvaranja BiH u novo žarište nestabilnosti i potencijalnih sukoba, kaže za Sputnjik bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović.
Rusija zahteva održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o BiH koja će najverovatnije biti održana 30. aprila, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Dačić je rekao da je Rusija tražila zakazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti o BiH i dodao da se u maju očekuje i redovna sednica Saveta bezbednosti o BiH.

„Tačka ključanja“: Svođenje Bosne na – Srebrenicu

Jovanović podseća da se Rusija kao garant Dejtonskog sporazuma jedno vreme bila povukla iz BiH zbog svojih unutrašnjih problema, ali se ponovo uključila u rešavanje „bosanskog pitanja“ kad su stvari stigle do tačke ključanja.
Rasturanje Dejtonskog sporazuma direktnim postupcima tzv. guvernera (visokih predstavnika za BiH) dodatno se zaoštrava tako što se pitanje BiH iz Saveta bezbednosti pokušava preneti u Generalnu skupštinu, gde mu nije mesto. Pitanje mira i bezbednosti u BiH i dalje je otvoreno i u nesumnjivoj je nadležnosti Saveta bezbednosti, dodaje Jovanović.
„Tako da je veoma logičan i čak neophodan korak jedne stalne članice Saveta bezbednosti da se postavi pitanje BiH, koja se na neki način svodi samo na slučaj Srebrenice. A to ugrožava i odnose unutar BiH i predstavlja udarac Dejtonskom sporazumu onakvom kakav jeste. Dejton je predstavljao uspostavljanje mira, okončanje bratoubilačkog rata i stvaranje uslova za jednu koegzistenciju i mogući zajednički život tri naroda u BiH, u okviru ustava kog je uredio Dejtonski sporazum.“

Rusija obesmišljava diverziju Zapada u Bosni

A to je zloupotrebljeno tako što se politička vrhuška jednog od naroda, bošnjačkog zalaže ne za poštovanje Dejtonskog sporazuma, već za njegovo preinačenje čiji je cilj centralizacija BiH. U toj centralizovanoj BiH Bošnjaci bi kao većinski narod mogli da vladaju nad druga dva konstitutivna naroda – Srbima i Hrvatima, smatra Jovanović.
„To je suprotno i duhu i slovu Dejtonskog sporazuma i što je najružnije, realnosti na terenu. Druga dva naroda neće dozvoliti da nad njima vlada treći narod, ili bilo ko sa strane. Tako da je to po meni jedna politički logična, čak bih rekao i neophodna i još uvek blagovremena inicijativa da se jednom dubinskom raspravom u Savetu bezbednosti obesmisli pokušaj te diverzije da se problem BiH svede samo na slučaj Srebrenice. Kao da nije bilo drugih masovnih zločina na sve tri ratne strane tokom rata u BiH.“
Namera svođenja problema BiH na slučaj Srebrenice je da se srpski narod trajno etiketira kao genocidan i da se na taj način Republika Srpska liši svih prava koja je dobila Dejtonskim sporazumom, dodaje Jovanović.

Demaskiranje problematične geopolitike

Iako je Slovenija u Savetu bezbednosti osporavala zahtev Rusije, a Malta tražila zatvorenu sednicu, Jovanović smatra da će se sednica Saveta bezbednosti održati. Rusiji kao stalnoj članici Saveta bezbednosti teško je odbiti inicijativu, ali je sigurno i da će biti pokušaja da se proceduralnim putem izbegne rasprava, dodaje Jovanović.
Da bi se izbegla rasprava u Savetu bezbednosti, potrebno je da tri stalne članice Saveta bezbednosti – SAD, Velika Britanija i Francuska za koje je izvesno da će biti protiv ruske inicijative, navedu još devet nestalnih članica da joj se suprotstave.
„Teško da je to moguće jer nisu sve nestalne članice jednakog stava. Sa druge strane, to bi bilo suviše riskantno jer bi demaskiralo one sile u Savetu bezbednosti i van njega koje su se debelo angažovale da se pitanje BiH prebaci sa Saveta bezbednosti na Generalnu skupštinu, iz očiglednih, veoma problematičnih geopolitičkih i propagandnih razloga“, zaključio je Jovanović.
Pogledajte i:
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2024
SRBIJA
Lažni izvori šalju izveštaje u Ameriku: Pakuje se novo sredstvo pritiska na Srbiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala