Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lažni izvori šalju izveštaje u Ameriku: Pakuje se novo sredstvo pritiska na Srbiju

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2024
Pratite nas
Izveštaji Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u nekoj državi imaju svrhu da jednog dana posluže kao sredstvo pritiska na nju. Tako je i sa izveštajima o Srbiji i takozvanom Kosovu. Razlika u odnosu na prethodne izveštaje je u tome što ovaj put Amerika nije spremna da stoprocentno stane iza Aljbina Kurtija.
Tokom 2023. godine nije bilo značajnijih promena u stanju ljudskih prava u Srbiji. Problemi u vezi sa ljudskim pravima zabeleženi su u kredibilnim izveštajima o ozbiljnim problemima sa nezavisnošću pravosuđa, navodi se u izveštaju Stejt departmenta o Srbiji.
Izveštaj dalje ističe da postoje ozbiljna ograničenja slobode izražavanja i štampe, uključujući nasilje, pretnje nasiljem i pravne slučajeve protiv novinara, zatim o korupciji u vladi, trgovini ljudima i krivičnim delima kao što su nasilje ili pretnje nasiljem usmereni na takozvane seksualne manjine.
U delu izveštaja koji je posvećen tzv. Kosovu, takođe se navodi da nije bilo značajnijih promena u stanju ljudskih prava, da su značajni problemi i dalje prisutni kada su u pitanju slobode manjina i sudstvo, kao i da su uočeni ozbiljni slučajevi korupcije.

Nevladine organizacije nisu kredibilni izvori

Rajko Petrović, naučni saradnik Instituta za evropske studije, pre svega primećuje da se izveštaj poziva na takozvane „kredibilne izvore“, odnosno na izveštaje raznih nevladinih organizacija.
Ti izvori svakako nisu kredibilni, jer radi se o organizacijama koje su sasvim sigurno pristrasne. Stoga ovakvi izveštaju služe za eksternu upotrebu. Za internu upotrebu i SAD, ali i druge svetske sile koriste kredibilnije izvore i imaju daleko objektivnije izveštaje, smatra Petrović.
Svrha ovakvih izveštaja je pritisak na manje zemlje, jer je reč o izveštaju koji obuhvata dešavanja na celoj planeti.
„To je posebno važno u kontekstu aktuelnih političkih dešavanja, gde se, ne samo vladajućoj strukturi u Srbiji, već i u nekim drugim državama, kao što je susedna Crna Gora, pripisuju neki nedostaci koji su manje-više uobičajeni za takve izveštaje – korupcija, kriminal, sprega države sa progonom novinara i tome slično. Ali u ovako osetljivom trenutku, mislim da je to poruka vladajućim strukturama u našem regionu da, vrlo lako, ako to bude potrebno, protiv njih može da se pokrene neka vrsta afere, medijskog pritiska ili tome slično“, konstatuje on.

Oštro upozorenje Kurtiju

Ono što je Petroviću, kako kaže, interesantno je to što je izveštaj o tzv. Kosovu žustriji i teži po privremene prištinske institucije. Slične optužbe navode se i na račun Beograda, i na račun Podgorice, i na račun Prištine.
Međutim, izveštaj o Prištinipraktično zanemaruje pitanje prava i položaja srpskog naroda.
„Tamo se mnogo više govori o kršenju prava na izveštavanje nekih medija na severu Kosova i Metohije, kao i o tome da Srbija i dalje dotira „paralelne institucije“ na severu, nego da su Srbi mesecima unazad bili hapšeni, protivpravno držani u zatvoru i prebijani“, ističe Petrović.
Ipak, Stejt department izveštajem šalje poruku i Aljbinu Kurtiju, da ukoliko se ne pokaže dovoljno kooperativnim i ukoliko ne bude slušao instrukcije Vašingtona, vrlo lako može da bude zamenjen kao što je bio slučaj sa Hašimom Tačijem.
„Mislim da je jedina pozitivna stvar ta da režim Aljbina Kurtija ne može računati na bezrezervnu podršku Vašingtona. Možda tu treba da vidimo kao našu šansu da se konsolidujemo u nastavku dijaloga i odbrane naših interesa“, zaključuje Petrović.
Stejt department - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2024
SRBIJA
Izveštaj Stejt departmenta o KiM: Značajni problemi sa slobodama manjina, korupcijom, sudstvom
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala