- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Irak usvojio zakon: Istopolni odnosi – krivično delo, kazna do 15 godina zatvora

© AFP 2023 / MOHAMMED SAWAFZastava Iraka
Zastava Iraka - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2024
Pratite nas
Parlament Iraka usvojio je zakon kojim se kriminalizuju istopolni odnosi i uvodi maksimalna kazna od 15 godina zatvora za to krivično delo.
U samom tekstu zakona navodi se da on ima za cilj za cilj očuvanje verskih vrednosti i "zaštitu iračkog društva od moralne propasti i upozorava na homoseksualnost koja je zavladala svetom".
Zakon su podržale uglavnom konzervativne šiitske muslimanske stranke koje čine najveću koaliciju u većinski muslimanskom iračkom parlamentu.
Ovaj akt "o suzbijanju prostitucije i homoseksualnosti" zabranjuje istopolne odnose uz pretnju kaznama od najmanje 10, a maksimalno 15 godina zatvora i predviđa najmanje sedam godina zatvora za svakoga ko promoviše homoseksualnost ili prostituciju.
Takođe, propisuju se kaznu od jedne do tri godine zatvora za svakoga ko promeni "biološki pol" ili za muškarca koji nosi feminiziranu odeću.
Predlog zakona je prvobitno uključivao smrtnu kaznu za istopolne činove, ali je izmenjen zbog snažnog protivljenja Sjedinjenih Američkih Država i evropskih zemalja, navodi Rojters.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala