- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

I kao da je bila tu: Kad krenete ka Kalemegdanu videćete - Magi

© Goranka MatićMargita Stefanović - Katarina Druga u SKC-u, 29. decembar 1982. foto Goranka Matić
Margita Stefanović - Katarina Druga u SKC-u, 29. decembar 1982. foto Goranka Matić - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2024
Pratite nas
Margita Stefanović je celog života želela samo da svira, da stvara novi umetnički koncept, a svojim umećem, vizijom i harizmom koje je unela u svoj bend otvorila je novo poglavlje u jugoslovenskoj i srpskoj rok muzici, ističu autori izložbe posvećene nekadašnjoj klavijaturistkinji EKV-a.
Izložba fotografija posvećena Margiti Magi Stefanović, nekadašnjoj članici benda „Ekatarina Velika“ i jednoj od najznačajnijih predstavnica jugoslovenske rok scene, otvorena je 25. aprila na Kalemegdanu, na platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“.
Postavka pod nazivom „Kad krenem ka“ obuhvata 113 fotografija, čiji su autori Goranka Matić, Srđan Vejvoda, Goran Vejvoda i Aleksandar Kujučev, a program je priredio Dom omladine Beograda povodom 60 godina od svog osnivanja.
Autori izložbe Zorica Kojić i Dragan Ambrozić ističu da im je osnovni cilj bio da Margitu Magi Stefanović prikažu kao umetnicu koja je dala neizmeran doprinos ne samo radu jednog od najpopularnijih jugoslovenskih rok bendova nego i razvoju domaće rok scene u celini.
Prema rečima Zorice Kojić, mnoge fotografije su prvi put predstavljene javnosti i pružaju nam novi uvid u život i karijeru Margite Stefanović od perioda pre njenog ulaska u grupu „Katarina Druga“ 1982. godine, do poslednjeg albuma „Ekatarine Velike“ – „Neko nas posmatra“ iz 1993.
„Naš izbor fotografija prikazuje razvojni put jedne mlade žene, školovane pijanistkinje, diplomca Arhitektonskog fakulteta, na kojem je Margita bila veoma uspešna kao student, ali i osobe koja je osećala puls svog vremena i shvatila da svoje umeće, svoj zanat, svoju viziju i harizmu treba da uključi u grupu“, kaže Zorica Kojić u razgovoru za Sputnjik.
Prema njenim rečima, Margita Stefanović je celog života pokušavala da svira, da stvara novi umetnički koncept, a svoju sudbinu je nosila „vrlo časno i dostojanstveno“.
Kao prva žena koja je zauzela stalno, dugogodišnje mesto u postavi nekog sastava, pri čemu je reč o bendu koji je bio veoma uticajan u daljem razvoju domaće rok muzike, Margita Stefanović je otvorila nove mogućnosti za sve devojke koje su želele time ozbiljno da se bave.
„Na prvim koncertnim fotografijama Margitina klavijatura je malo u pozadini, na primer, u decembru 1982. godine, kada prvi put zvanično stupa na scenu. Već na koncertu 1984. godine, međutim, vidimo je u istoj liniji s momcima Milanom Mladenovićem i Bojanom Pečarom. Ona je bila veoma važan lik, a mi tu umetničku karijeru jedne tako izuzetne osobe pratimo do njihovog poslednjeg izdanja“, ističe Zorica Kojić.
Prema rečima Dragana Ambrozića, važan deo istorije Doma omladine Beograda jeste upravo istorija rok kulture u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji, u kojoj je EKV svakako imao jednu od ključnih uloga.
„'Ekatarina Velika' je poznata po tome što je tokom osamdesetih svirala serijske koncerte u Domu omladine, po sedam dana. Bend je i danas veoma popularan, mladi ljudi ga prate, stalno ima nove fanove, što je poseban fenomen. U tom smislu su i članovi grupe, od kojih su ključni Milan Mladenović i Margita Magi Stefanović, reprezenti umetničke linije u ovdašnjem rokenrolu koja vredi negovanja i pažnje“, ističe Dragan Ambrozić.
On, takođe, ocenjuje da je Margita Stefanović odigrala važnu ulogu u razvijanju samosvojnosti, originalnosti, autentičnosti i umetničke ambicije EKV-a, „unevši svojim obrazovanjem iz klasične muzike, sviranjem klavijateure i aranžmanima novi, svež ton u rok muziku“.
„Ostavila je trajan pečat ne samo na te generacije, nego i na posebne standarde u komponovanju rok muzike kod nas. Izabrali smo osobu čiji rad možda nije toliko osvetljen na pravi način i želeli smo da skrenemo pažnju na to da može svašta da se priča o ljudima, ali ono što ostaje za njima jesu njihova dela, ono što su stvorili. Magin rad je postavio nova merila u ovdašnjoj rok muzici i karijeri“, ističe Dragan Ambrozić.
Izložba o Margiti Stefanović je, inače, prvi u nizu programa posvećenih obeležavanju 60 godina Doma omladine Beograda.
Ambrozić kaže da su planirani brojni koncerti, tribine i drugi programi čiji je cilj da se velika zaostavština Doma omladine u kulturnom životu u Beorada ponovo oživi i predstavi i novim generacijama.
Ove godine obeležava se i četiri decenije od pojave albuma „Katarina Druga“ (1984), debitantskog ostvarenja istoimene grupe, na kojem je Margita Stefanović jedini put nastupila i kao vokal u pesmi „Kad krenem ka“.
Grupa „Ekatarina Velika“ je objavila sedam studijskih albuma, kao i jedan uživo, snimila je brojne video-spotove i odsvirala mnoštvo koncerata, među kojima je i niz rasprodatih uzastopnih nastupa u Domu omladine Beograda 1989. godine.
Naslovna stranica knjige Magi - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2018
EKV: Velika tuga žene koja je ostala bez svoje muzike
Pisac Evgenije Vodolaskin - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2024
KULTURA
Novi roman ruskog živog klasika: Parabola o carstvu informacija u kojem je čovek dobrovoljni rob
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala