Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zapad i sponzori antisrpskog plana žestoko uzdrmani: Koliko im treba za „korekciju“

© AFP 2023 / FEDERICO PARRAZastava UN
Zastava UN - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2024
Pratite nas
Odlaganje stavljanja rezolucije o Srebrenici na dnevni red Generalne skupštine UN ukazuje da su njeni predlagači evidentno uzdrmani i pokolebani treba li da glasaju za nju. Na to ukazuje činjenica da su predlagači objavili da su rezoluciji potrebne „korekcije“. Sve to ukazuje da je srpska delegacija uradila odličan posao.
Ovako nekadašnji ambasador pri UN, Branko Branković, komentariše odluku predlagača, da se odloži glasanje o predlogu rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.
Podsećamo, ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija je bez odluke Predsedništva BiH, a uz sponzorstvo Nemačke i drugih članica NATO, predložio da Generalna skupština UN usvoji rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici.
Ovaj predlog je uzdrmao čitav region i izazvao još jednu krizu u BiH, ne samo zato što je predlog podnet na nezakonit način, mimo procedura, zakona i dejtonskog sporazuma. Na predlog rezolucije Republika Srpska, ali i Srbija, gledaju kao na pokušaj da se srpski narod proglasi za genocidan, a Republika Srpska za genocidnu tvorevinu, čime bi bila otvorena vrata za njeno potpuno razvlašćivanje.

Srbija uradila lavovski posao

Međutim, prema Brankovićevim rečima, objava da će glasanje o rezoluciji biti odloženo i pre nego što je došla na dnevni red Generalne skupštine ukazuje da se članice UN kolebaju da li da glasaju za nju. Predlagači i sponzori očigledno nisu sakupili dovoljan broj glasova, nesigurno je koliko će se država uopšte pojaviti kada dođe do glasanja.
Sve to govori da je srpska delegacija uradila, kako Branković kaže, lavovski posao. Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić formirao je Njujorku poseban štab za razgovore sa članicama UN-a o rezoluciji, održani su brojni sastanci i izgleda da su napori naših diplomata dali rezultate.
Srpska delegacija je učinila maksimalan napor i svim članicama UN-a ukazala je na pravu sliku o čemu se radi u slučaju Srebrenice.
„Istovremeno, mislim da je dosta uticala i izjava Efraima Zurofa, šefa Centra „Simon Vizental“ koji je jasno i glasno rekao da je u Srebrenici bilo ratnog zločina, ali nije bilo genocida. Iako su mnoge države koje su predlagale rezoluciju učinile maksimum da se ona usvoji, vršile su očigledno neviđene pritiske na razne zemlje, ali te zemlje su nakon objašnjenja sa naše strane, došle do određenih saznanja koje do sada nisu imale“, objašnjava naš sagovornik.

„Korekcija“ znači da rezoluciji ne cvetaju ruže

Jako je važno što je, kako ga Branković naziva, nezakoniti ambasador BiH pri UN-u, Zlatko Lagumdžija objavio da glasanja neće biti 2. maja, jer, kako je rekao, treba izvršiti određene „korekcije“ u rezoluciji. Lagumdžija je, podsećamo, rekao da se tekst rezolucije šalje na reviziju, navodno, ukoliko još neke države imaju neke predloge na tekst i nagovestio da bi do glasanja moglo doći 6. maja.
Međutim, tvrdnja da se rezolucija povlači radi korekcija, pomalo je sumnjiva jer, korekcije bi mogle da se izvrše za nekoliko sati, a ovde se govori o odlaganju od nekoliko dana.
„Očigledno da ne znaju šta će i kako će, šta mogu da ubace, a šta da izbace da bi rezolucija bila usvojena“, ističe Branković.
Sada bi trebalo insistirati na tome da se o rezoluciji uopšte ne glasa, odnosno da uopšte ne dođe na dnevni red. To bi u ovakvoj situaciji moglo i da urodi plodom, smatra on.
Tako ispada da je odlaganje glasanja rezultat činjenice da su mnogi pokolebani treba li da glasaju za nju, a Zapad će sasvim sigurno udvostručiti pritisak. Zapravo, postavlja se pitanje kako mogu da poprave situaciju u kojoj je upitno koliko će država prisustvovati glasanju.
„Zapad pravi procene, koje su zemlje za, koje su protiv i prave kalkulaciju, pa gledaju gde treba da pritisnu, gde treba da popuste. Ali, čim, kako reče Lagumdžija, treba izvršiti neke korekcije, to je već vrlo ozbiljna stvar u smislu da za tu rezoluciju ne cvetaju ruže“, zaključuje Branković.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2024
SRBIJA
Odloženo glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala