Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Odloženo glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN

© AFP 2023 / ANGELA WEISSGeneralna skupština Ujedinjenih nacija
Generalna skupština Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2024
Pratite nas
Generalna skupština UN je 2. maja trebalo da se izjasni o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, ali je glasanje odloženo, potvrdio je za N1 Sarajevo ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija.
“U ovom trenutku znamo da sednica neće biti 2. maja, zbog toga što danas šaljemo tekst rezolucije na reviziju, ukoliko zemlje članice UN imaju još neke predloge na tekst. Generalna skupština će biti sigurno nakon 6. maja, zavisno od rasporeda sednica, što ćemo znati u utorak. I misija BiH u UN je učestvovala u ovoj odluci, kako bi se onima kojima treba vremena ili onima koji su spremni na veće razumevanje teksta rezolucije, da su kao grupa prijatelja i sponzora rezolucije otvoreni za dalje konsultacije” kazao je Lagumdžija.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je ranije danas iz Njujorka da sve vri u Ujedinjenim nacijama i da je u toku velika igra.
"Neko je rekao od azijskih predstavnika juče da nikada UN nisu bile u takvom neredu i da ne znaju šta se zbiva pred izglasavanje rezolucije 2. maja. Mi smo uspeli da malo stvari zakomplikujemo, ali svesni smo da ne možemo da pobedimo. Amerika podigne obrvu, a onda ostali skoče da glasaju. Ali da budem fer, nisu oni bili kolovođe, glavnu ulogu su preuzeli Nemci i oni su ti koji direktno vode kampanju u UN i van svim njihovim partnerima", rekao je predsednik Srbije i dodao da "sada sve vri kao u košnici".
Vučić je rekao da je situacija oko nacrta rezolucije o Srebrenici nije jednostavna, da je ostalo još mnogo posla da pokušavamo i da se borimo da uzdignute glave izađemo iz ove situacije.
On je novinarima u Njujorku na kraju posete rekao da smatra da su ljudi svesni, da kako god glasali, da ovo nema veze sa pravdom i međunarodnim pravom, već geopolitičkim odnosima.
Vučić je u Njujorku u ponedeljak uveče predstavljao Srbiju na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika.
Predsednik je tokom boravka u Njujorku, pred sednicu Generalne skupštine na kojoj se početkom maja razmatra predlog rezolucije o Srebrenici u sedištu UN održao niz konsultacija sa predstavnicima zemalja članica UN, kako bi im objasnio poziciju Srbije o najavljenoj rezoluciji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala