Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić sa članicama UN iz afričke grupe: Usvajanje Rezolucije dovelo bi do destabilizacije regiona

© Foto : Instagram/BudućnostSrbijeAleksandar Vučić sa članicama UN iz afričke grupe
Aleksandar Vučić sa članicama UN iz afričke grupe - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2024
Pratite nas
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Njujorku sa predstavnicima država članica UN iz Afričke grupe o nacrtu rezolucije "Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici".
"Objasnio sam predstavnicima država članica UN iz Afričke grupe pozicije Republike Srbije u vezi sa nacrtom rezolucije o Srebrenici.
Istakao sam da naša zemlja kontinuirano i dosledno osuđuje zločin u Srebrenici i podsetio sagovornike na to da je 2010. godine u Narodnoj skupštini Srbije usvojena deklaracija kojom se zločin osuđuje i da bi usvajanje ovakvog nacrta rezolucije dovelo do destabilizacije regiona, nepoverenja u UN, produbilo jaz među narodima i stvorilo nove tenzije na Zapadnom Balkanu.
Zahvalio sam predstavnicima država članica UN iz Afričke grupe na tradicionalnom prijateljstvu i poštovanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije i naglasio da se naša zemlja, kao naslednik Jugoslavije i osnivača Pokreta nesvrstanih, ponosi nasleđem, ali i jačanjem veza sa slobodarskim državama afričkog kontinenta, koje, kao i mi, u UN vide garanta mira i pravnog poretka u svetu", napisao je Vučić na društvenim mrežama.

Vučić sa latino-američkim i karipskim predstavnicima

Vučić je ukazao, u razgovoru sa predstavnicima Latino-američke i karipske grupe u Ujedinjenim nacijama na sve opasnosti koje "jednostrana i iznuđena rezolucija" o Srebrenici može da donese regionu, međunarodnom pravnom poretku i samoj Svetskoj organizaciji.
Vučić je na društvenim mrežama naveo da je na sastanku u sedištu UN u Njujorku informisao predstavnike Latino-američke i karipske grupe u UN o svim činjenicama i dalekosežnim posledicama donošenja te rezolucije.
"Umesto novih podela i nestabilnosti, svima nam je potreban konstruktivan dijalog, međusobno poštovanje, poverenje i razumevanje kako bismo radili zajedno na stabilnosti, ekonomskom razvoju i boljem životu svih naših naroda", napisao je Vučić.
Dodao je da je tokom sastanka naglasio da Srbija ostaje posvećena Povelji UN, donetim rezolucijama i međunarodnom javnom pravu, za koje veruje da su osnovni principi bolje sutrašnjice, kao i da je za povratak mira u svetu potrebno vratiti veću ulogu UN.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala