- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinski političar: Plan Zapada je uništenje ruske civilizacije

© Sputnik / Kristina Kormilitsyna / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski političar Viktor Medvedčuk
Ukrajinski političar Viktor Medvedčuk - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2024
Pratite nas
Plan Zapada je da uništi rusku civilizaciju kako bi sa svog puta eliminisao opasnog konkurenta, izjavio je za Sputnjik lider partije zabranjene u Ukrajini „Opoziciona platforma – Za život“ i predsednik saveta pokreta „Druga Ukrajina“ Viktor Medvedčuk.
„Strateške granice Rusije, kao i svake velike svetske sile, nalaze se daleko izvan njene teritorije i nisu zasnovane na vojnoj sili i želji da se prepravi politička mapa, već na principima ravnopravnosti, uzajamne koristi i partnerstva. U tome je suština novog međunarodnog poretka koji postepeno dolazi na smenu unipolarnom svetu“, navodi se u članku Medvedčuka.
Prema njegovim rečima, „zapadni propagandisti pokušavaju da takve izjave predstave kao opravdanje za neku ‘agresivnu politiku’ Rusije, posebno za Ukrajince“.
Medvedčuk je napomenuo da „oni pokušavaju da ih protumače u smislu da Rusija jednostavno ne može da živi bez zarobljavanja svojih suseda i da se takva država, prema njegovim rečima, mora uništiti, raskomadati na male države i potisnuti iz „civilizacije“. Realna situacija je upravo suprotna, istakao je političar.
„Upravo plan Zapada znači uništenje prave ruske civilizacije kako bi se sa svog puta eliminisao opasan konkurent. Ovo nije prvi put da je Rusija proglašena za varvarski zemlju sa ciljem organizovanja još jednog krstaškog pohoda protiv nje, koji će joj doneti ‘kulturu i slobodu’, dok, u stvari, novi krstaši ponovo pokušavaju da je unište. A Rusija ustaje protiv narednih krstaša kako bi ih poslala tamo gde je slala i njihove pretke“, objasnio je Medvedčuk.

Zapad ne štiti Ukrajinu

Prema njegovom mišljenju, Zapad ne smatra Ukrajince dostojnima zaštite i može samo da isporučuje oružje.
„Sudeći po savremenim standardima nacističke ideologije koja je sada u Ukrajini postala državna, Bogdan Hmeljnicki je pravi separatista i agent Kremlja. Ali da nije bilo Hmeljnickog i njegovih kozaka, ne bi bilo ni Ukrajine kao takve u budućnosti. Bili bi asimilovani u poljskoj, pokatoličeni, a jug bi ostao pod Turskom. Štaviše, tada su pripojene četiri oblasti savremene Ukrajine koje nisu bile nikakva Ukrajina, već su bile teritorija koja se nalazila pod Poljskom“, istakao je političar.
Medvedčuk je napomenuo da su „za Zapad to bili Rusi, što je i bio slučaj, a ne Ukrajinci“ i hteli su da ih pokrste u Poljake.
„Događaji iz 17. veka bili su veliki građanski rat koji je odredio vektor razvoja. I, kao što vidimo, zapadni vektor je tada izgubio. A to se dogodilo zato što su predstavnici ‘zapadne civilizacije’ videli ove ljude kao kmetove i robove, a Rusi su ih doživljavali kao braću i istovernike“, naveo je on.
Medvedčuk smatra da se od tada situacija nije promenila.
„Zapad takođe ne smatra Ukrajince dostojnima zaštite, može samo da isporučuje oružje, a takođe podstiče napade na jedinu kanonsku pravoslavnu crkvu, takođe pokušava da izbriše sećanje na nekadašnje jedinstvo naroda“, napisao je političar.
Ukrajinske vlasti su proteklih godina organizovale najveći talas progona Ukrajinske pravoslavne crkve u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini. Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi „kontraobaveštajne aktivnosti“ – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima u potrazi za dokazima o „antiukrajinskim aktivnostima“.

Rusiji uvek cilj bila pravda

Prema njegovom mišljenju, Rusija je uvek pobeđivala jer joj je cilj bila pravda.
„Rusija je uvek pobeđivala, jer cilj njenih ratova nije bio bogaćenje niti želja da nametne svoju kulturu i pravila igre, već pravda, kako ju je tada shvatala epoha. Danas je pravda u razbijanju diktata kolektivnog Zapada, za šta su u svetu već stvoreni ekonomski i politički uslovi. I što se više Zapad bude uplitao u rat, to će više izgubiti. I što manje Ukrajinaca bude podržavalo taj rat, to bolje, pre svega, za njih same“, naglasio je Medvedčuk.
Političar je takođe primetio da su „oni Ukrajinci koji su poverovali antiruskim propagandistima postali Evropljani u smislu da su poraženi od ruske vojske i shvataju da ne mogu da pobede Rusiju“.
„Ali ako se građani Ukrajine prisete ne iluzorne lažne istorije, već prave, shvatiće da su oni Rusi i da su veoma potrebni za izgradnju nove i jake Rusije koja želi da izgradi pravedan svet za sve zemlje i narode“, rekao je Medvedčuk.
On je ocenio da se novi ruski regioni brzo prisećaju svojih ruskih korena i ne žele da se vrate u Ukrajinu.

„Zapad je to shvatio i zato je ulagao milijarde u antirusku propagandu u Ukrajini. Velike nade davao je sukob u Donbasu, koji je uspeo da se proširi na celu Ukrajinu. Ali ovaj sukob je još više katalizovao povratak ukrajinskih regiona u njihovu matičnu luku“, objasnio je političar.

Prema njegovim rečima, „zadatak zapadnog informacionog rata je da građane Rusije pretvori u zombije“, bilo da su to Ukrajinci, Rusi ili druge nacionalnosti, tako da zaborave ko su Rusi „počnu da služe interesima drugih zemalja“.
„U Ukrajini se od građana tražilo da ‘se sete’ da su Ukrajinci. Ali radi se o tome da su Ukrajinci deo ruskog sveta i istorije, pa zato niko ništa nije zaboravio“, zaključio je Medvedčuk.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala