- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ponuda će previše nadmašiti potražnju, Kina očekuje cenovni rat proizvođača automobila

CC0 / rawpixel.com / Električni automobili u Kini
Električni automobili u Kini - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2024
Pratite nas
Kineske vlasti očekuju žešći rat cenama među proizvođačima električnih automobila i plug-in hibrida ove godine, jer bi ponuda trebalo da nadmaši očekivanu potražnju.
Proizvođači će ove godine lansirati 150 novih modela automobila, uključujući više od 110 modela novih energetskih vozila (NEV), što će rezultirati žešćom konkurencijom, objavila je u ponedeljak Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC).
Novi izvori energije uključuju baterije i kombinaciju fosilnih goriva i električne energije u plag-in modelima.
Očekuje se da će potražnja za električnim vozilima i plag-in hibridima porasti za 2,1 milion vozila, ali tri vodeća brenda malih električnih vozila čija brzina ne prelazi 40 kilometara na sat, „BID“, „Aito“ i „Li Auto“, planiraju da povećaju isporuke za 2,3 miliona vozila, napominje komisija, što ukazuje na preveliku ponudu.
U takvim uslovima proizvođači će nastojati da kupce privuku sniženim cenama, uz dodatni podsticaj nižim troškovima baterija i principom ekonomije obima, pa će se popusti u Šenženu, metropoli koja u velikoj meri prihvata električna vozila, kretati od pet do deset odsto, saopštio je NDRC, preneo je „Jutarnji list“.
Najveće popuste nude „BID“i „Denza“, čija su vozila u aprilu jeftinija od 7,15 do 9,7 odsto u odnosu na početak godine, navodi NDRC, a zatim sledi „Li Auto“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala