- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nuklearna ofanziva: Hoće li Amerika uništiti Poljsku

© AP Photo / Alexandru DobreAmerička vojska pod zastavom
Američka vojska pod zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2024
Pratite nas
Ukoliko dođe do raspoređivanja američkog nuklearnog naoružanja na teritoriji Poljske to će povećati tenzije i dovešće do eskalacije situacije u regionu. Moskva je upozorila da će skladišta sa nuklearnim arsenalom postati „legitimna meta za uništenje“.
Ruski eksperti napominju da pod izgovorom „obuzdavanja“ Rusije Sjedinjene Države nastoje da povećaju količinu svog nuklearnog naoružanja u Evropi. U kontekstu takve politike, rusofobna Poljska je najpogodniji poligon za sprovođenje ovog plana.
Stručnjaci ističu da bi to bio ozbiljan izazov za nacionalnu bezbednost Rusije zbog blizine Kalinjingradske oblasti i ukrajinskog sukoba, pa Moskva ima sve razloge da takav korak doživi kao realnu vojnu pretnju.
„Setimo se da je predsednik Poljske Andžej Duda tražio nuklearno oružje još od Donalda Trampa, dok je bio predsednik Sjedinjenih Država, ali Tramp nije toliko neodgovorna osoba da prebacuje nuklearno oružje u Poljsku. Njemu je jasno da se Dudina želja objašnjava kompleksom niže vrednosti, a to je i razlog za zahteve da se na poljskoj teritoriji rasporedi nuklearno oružje. Ima ga u Nemačkoj, u Italiji, Belgiji, čak i u Holandiji i Turskoj, ali ne i u Poljskoj, a Duda to ne može da podnese. Međutim, on ne shvata da će, ako se nuklearno oružje pojavi u Poljskoj, postati meta ruskih nuklearnih projektila. Samo čovek koji nije baš pametan može da izloži svoju zemlju nuklearnom napadu“, kaže ruski vojni ekspert Viktor Litovkin.
Poljske vlasti već duže vreme pretenduju na mesto glavnog američkog saveznika u Evropi, a poljski predsednik Andžej Duda je obelodanio da je Varšava spremna na svojoj teritoriji rasporedi američko nuklearno oružje. Prema njegovim rečima, Poljska je na to spremna ako se saveznici odluče da u okviru programa „Nuklear šering“ rasporede nuklearno oružje u toj zemlji radi jačanja bezbednosti istočnog krila NATO-a.
Duda je priznao i da je „ovo pitanje već neko vreme tema poljsko-američkih razgovora“.

Američke bombe „razorile“ Varšavu

Po svemu sudeći, američko nuklearno oružje je izazvalo raskol u Varšavi. Premijer Poljske Donald Tusk izjavio je da želi da se sastane sa Dudom kako bi saznao šta ga je podstaklo na izjavu na temu mogućeg raspoređivanja nuklearnog oružja u zemlji i istakao je da svi moraju biti sigurni pre nego donesu ovakvu odluku.
Litovkin smatra da poljski premijer treba da ubedi predsednika da takvi planovi neće doprineti bezbednosti zemlje i neće dati kredibilitet njenom rukovodstvu.
„Tusk će, mislim, ohladiti glavu predsednika Poljske. Videćemo kako će se situacija razvijati, ali mislim da Amerikanci shvataju da Poljska želi da se istakne među evropskim državama, da pokaže da je najznačajnija za Evropu razmeštajući nuklearno oružje na svojoj teritoriji. U svakom slučaju, čak i da Amerikanci na teritoriji Poljske rasporede nuklearno oružje oni neće dozvoliti nijednom Poljaku da se tom oružju približi, pa čak ni Duda neće pustiti da uđe u taj objekat, jer gde god da se nalazi američko nuklearno oružje tu imaju pravo samo da ulaze Amerikanci i to uz specijalno odobrenje“, kaže Litovkin.
Program „Nuklear šering” omogućava Sjedinjenim Državama da prebace svoje nuklearno oružje u zemlje NATO-a, a procene su da je Amerika u Evropi do sad razmestila oko 150 nuklearnih bombi, što po oceni eksperata može povećati rizik od nuklearnog rata. Reč je o američkim nuklearnim bombama tipa B61.
Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog mogućeg proširenja geografije raspoređivanja nuklearnog oružja od strane Sjedinjenih Država.
Još jedan izgovor za raspoređivanje američkog nuklearnog naoružanja u Poljskoj je i razmeštanje ruskog nuklearnog arsenala u Belorusiji. Moskva i Minsk su krajem maja prošle godine potpisali dokumente o stvaranju specijalnog nuklearnog skladišta na teritoriji Republike Belorusije kao odgovor na agresivnu politiku alijanse.
U kontekstu izuzetno oštre eskalacije, pretnji i aktivnosti zajedničkih nuklearnih misija NATO, Rusija i Belorusija su bile prinuđene da preduzme uzvratne mere u vojno-nuklearnoj sferi.

Ruski vojni stratezi imaju odgovor na nuklearne pretnje

Ruski eksperti ističu da Poljska i Sjedinjene Države nemaju realne razloge za raspoređivanje nuklearnog oružja u toj zemlji, dok Litovkin ističe da Poljska u svakom slučaju neće postati nuklearna država, čak i ako američke atomske bombe budu raspoređene u toj zemlji.
„Niko neće poveriti Poljskoj nuklearno oružje. Već sam rekao da čak i ako američko nuklearno oružje bude raspoređeno na teritoriji te zemlje Poljaci, svakako, neće imati ništa s tim. Dakle, Poljska, u svakom slučaju, neće imati nuklearno oružje“, ističe Litovkin.
Ako Vašington odluči da počne izgradnju nuklearnog skladišta u Poljskoj, onda će to biti element ozbiljne pretnje za Rusiju i Moskva će morati da preduzme mere koje garantuju njenu nacionalnu bezbednost.
Stručnjaci ocenjuju da Poljska, u tom slučaju, preuzima nepotrebni veliki rizik pristankom na raspoređivanje američkog nuklearnog arsenala. Razmeštanje atomskih bombi u Poljskoj će dovesti do „opšteg snižavanja praga za upotrebu nuklearnog oružja u Evropi“, upozoravaju eksperti, podsećajući da američka doktrina predviđa mogućnost pokretanja preventivnog nuklearnog udara na protivnika. Eksperti ističu da će se stepen opasnosti od vojnog sukoba između Rusije i NATO-a povećati.
Ipak, stručnjaci sumnjaju da će u bliskoj budućnosti Sjedinjene Države doneti pozitivnu odluku o nuklearnom oružju u Poljskoj, jer stvaranje nuklearnog objekta u svakoj zemlji, pa i Poljskoj zahteva i određene bezbednosne garancije od strane Vašingtona, s obzirom da ta država automatski postaje jedan od prioritetnih ciljeva ruskih oružanih snaga. Zbog toga stručnjaci smatraju da Amerikanci, uprkos svemu, nisu spremni da donose tako krupne odluke, koje će tako oštro i snažno eskalirati konfrotaciju sa Moskvom.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da će se, u slučaju da se na teritoriji Poljske pojavi američko nuklearno oružje, odgovarajući objekti odmah pridružiti spisku legitimnih ciljeva za uništenje ako dođe do direktnog vojnog sukoba sa NATO-om, dok je Kremlj saopštio da će Ministarstvo odbrane Rusije preduzeti sve neophodne mere da osigura bezbednost Rusije u slučaju da se američko nuklearno oružja rasporedi na teritoriji Poljske.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2024
RUSIJA
Ruska vojska će preduzeti neophodne mere u slučaju raspoređivanja nuklearnog oružja u Poljskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala